Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit heel erg cool vind. Je begint met een pak melk en eindigt met een kom yoghurt. Vreemde dingen die bacteriën (en lekker ook!). Ik denk dat ik het ultieme huisvrouw gevoel niet meer ver weg is nu. Om eens te proberen maakte ik een vanilleyoghurt (het is maar om niet te simpel te beginnen hé), dat ging prima. Wil je liever gewone yoghurt, laat dan de suiker en vanille weg. Volgende keer probeer ik ook eens een amandelyoghurt te maken!
Ik bewaar de yoghurt in een grote weckbokaal van Ikea. Als je elke keer 2 eetlepels bewaart van je zelfgemaakte yoghurt, kan je steeds nieuwe maken. Ik heb gelezen dat het ongeveer 10 batches duurt vooraleer je een nieuwe starter moet maken. Met andere woorden: in onze koelkast gaan nu steevast bokalen zelfgemaakte yoghurt staan. :)
Oh, en als ik eindelijk eens ergens een kaasdoek (confituurdoek/neteldoek/…) kan vinden, kan ik ook eens proberen om yoghurt met de structuur van Griekse yoghurt te maken. Je ‘zeeft’ dan als het ware het vocht eruit waardoor je een lekkere dikkere yoghurt overhoudt. En die kaasdoek? Iets waarvan ik dacht het in eender welke winkel of marktkraampje te vinden. Niet dus.
Moest je je afvragen of je hier een fancy machine voor nodig hebt, dan is het antwoord neen! Allé, eigenlijk wel, dat maakt het gemakkelijker. Maar zonder gaat ook prima! Hiervoor moet je de pot ‘yoghurt in wording’ lekker inpakken in een paar handdoeken en in een isoleertasje steken. En dan best ook nog op een warm plekje in huis zetten. Ik draaide mijn pot in 3 handdoeken, stak hem in mijn mooi ijsjesisoleertasje van Zeeman en zette het op de badkamer. Daar laat je het dan heel de dag staan waarna je het de aansluitende nacht in de koelkast laat verder rusten. ’s Morgens kan je dan ontbijten met verse yoghurt!
- 1 liter melk
- 2 eetlepels yoghurt (met yoghurtcultuur of fermenten - ik gebruikte Griekse yoghurt)
- Vanille erbij?
- 1 vanillestok of vanille extract + vanille poeder
- 50 gram rietsuiker
- Doe de melk in een kookpotje en schep er 2 eetlepels uit. Doe die in een kommetje met de 2 eetlepels yoghurt.
- Verwarm de melk (niet laten koken!) en zet even aan de kant. Meng je yoghurt en melk in een kommetje en doe hier de vanille bij als je dat wil. De suiker smelt je in de melk.
- Als de melk dan is afgekoeld tot ongeveer 40 graden (als je je vinger er in steekt moet het zo nét te warm zijn) meng je het yoghurtmengsel onder de melk. Dek je kookpotje nu af met een stukje huishoudfolie en pak het kookpotje goed in met een paar handdoeken (je kan het nu ook al in een weckpot doen als je wil) en zet het in een isoleertasje. Zet op een warm plekje voor een paar uur.
- Na een paar uur (ik maakte het 's morgens en haalde het 's avonds terug uit) is de melk ingedikt en heb je al bijna een yoghurt. Nu zet je de yoghurt nog een nachtje in de koelkast (ik goot het hier over van mijn kookpotje in een pot).
- 's Morgens kan je smullen!
Liefs, Karolien
Kommetje (iitala) — Lepel (House Doctor) — Lakentje (Kringloopwinkel)
Geef een reactie