Oh wat stond dit al lang op mijn lijstje … En wat ben ik blij dat ik het éindelijk geprobeerd heb: wat is dit lekker zeg! Mijn worteltjestaart heeft een heerlijke kruidige toets van kaneel en nootmuskaat en wat crunch door de nootjes die ik bij het beslag deed. Samen met de maple syrup frosting is dit een match made in heaven.
Dat beslag maken vond ik iets heel vreemd. Je maakt eigenlijk een gewoon cakebeslag en dan moet je daar opeens … wortels aan toevoegen. Heel onnatuurlijk, dat zeg ik je. Ik had het bìjna zonder wortels gemaakt omdat ik het zo raar vond (zo ben ik dan ook weer). Gelukkig zette ik door en toverde ik een uur later een heerlijk geurende taart uit de oven. De frosting kan je best even laten opstijven in de koelkast voor je hem op de taart smeert, dan is hij wat steviger.
Vriendlief wou volgende keer nog méér frosting: méér tussen de lagen en méér aan de zijkanten werd me gezegd: u vraagt, wij draaien. Deze versie is eerder een ‘naked cake’, maar dat vond ik dan weer lekkerder.
- TAART
- 100 gram lichtbruine suiker
- 300 gram suiker
- 4 eitjes
- 325 gram bloem
- Snuf zout
- 16gr bakpoeder (zakje)
- 1tl baking soda
- 1,5 eetlepel kaneel
- 1 tl nootmuskaat
- 1 t vanillepoeder
- 380ml neutrale olie (ik gebruik zonnebloemolie)
- 400 gram geraspte worteltjes
- 75 gram gemengde nootjes, grof gehakt
- FROSTING
- 400 gram roomkaas
- 20dl room
- 100ml maple syrup
- 250 gram poedersuiker
- 1 tl kaneel
- 1 tl vanille extract
- Verwarm de oven voor op 180°c en beleg met bakpapier/ vet 2 bakvormen van ongeveer 18cm doorsnee in.
- Doe de suikers met de eitjes in een mengkom en meng. Doe intussen de bloem, zout, bakpoeder, baking soda en kruiden in een andere kom en meng eens onder elkaar (kruiden kan je meer of minder toevoegen naar smaak).
- Giet nu voorzichtig de olie bij het ei/suikermengsel tot het een mooi geheel is. Schep er dan lepel voor lepel het bloemmengsel onder.
- Nu voeg je de nootjes en wortels toe, dit doe je door ze er onder te spatelen (dus niet meer met de mixer).
- Verdeel het beslag gelijk over de bakvormen en bak ze ongeveer 50-60 minuten (of tot een prikker en schoon uitkomt).
- Maak intussen je frosting door simpelweg alle ingrediënten in een mengkom te doen en te mengen tot een glad geheel. Laat opstijven in de koelkast.
- Als de cakes klaar zijn laat je ze eerst volledig afkoelen en snijd je ze vervolgens doormidden. Smeer een dikke laag frosting tussen elke laag cake en werk af met zoveel frosting aan de buitenkant als je wil.
- Laat opstijven in de koelkast.
Liefs, Karolien
Taartplateau (Flying Tiger) – Bordje + tafelkleedje (Kringloop) – Vaasje (Hema)
Geef een reactie