Vroeger had ik echt een hekel aan citroen in desserts. Waarom deden ze dat zure ding daar toch altijd in? En dat smaakte zo vaak zo chemisch. Jakkes!
Intussen weet ik wel beter. Ik gebruik héél graag citroenrasp in mijn madeleines, drink elke morgen steevast mijn citroenwatertje én probeer meer en meer desserts met citroen. Zo ook deze tulbandcake! Ik kwam hem – uiteraard – op Pinterest tegen, op deze mooie blog. De cake ziet er wel stukken mooier uit op die blog, maar ach, die van mij heeft die ‘homemade’ look. Toch? ;)
Mijn conclusie? Citroentjes zijn heel lekker, in (bijna) alles! Zolang je maar verse citroentjes gebruikt en geen chemische extracten (ja ik heb het over jullie, citroenbavaroiskes van de traiteur).
- CAKE
- 345 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- Snuf zout
- 270 gram zachte boter
- 600 gram fijne suiker
- 80 ml neutrale olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
- Zeste van 1 à 2 citroenen
- 60 ml citroensap,
- 6 eitjes
- 1 eetlepel vanille extract
- 120 ml room
- ZOET ZUUR GLAZUUR
- 80 ml citroensap
- 100 gram fijne suiker
- GLAZUUR
- 150 gram bloemsuiker
- 1 eetlepel vanille extract
- 3 eetlepels room
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Doe de bloem, de bakpoeder en zout in een kom en zet opzij.
- Meng de boter en suiker in een kom en voeg er dan de olie bij. Klop tot het geheel wat lichter begint te kleuren. Doe er dan de zeste en het citroensap bij tot het een mooi lichtgekleurd geheel wordt.
- Doe er dan één voor één de eitjes bij. Zet de mixer lager voor elk ei en klop even door na elk ei. Voeg het vanille extract toe.
- Voeg er dan in een paar delen het bloemmengsel aan toe. Je krijgt een lekker fluffy geheel.
- Als laatste klop je de room lobbig en schep je hem onder het beslag met een pannenlekker.
- Beboter en bestuif je tulbandvorm met bloem en schep hier je mengsel in. Strijk het glad en laat het een paar keel 'vallen' op het keukenaanrecht. Zo klop je de bubbels eruit (die voor een hoedje zorgen).
- Bak de cake dan 60 tot 75 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt.
- Laat de cake even afkoelen in de vorm en dan verder op een afkoelrekje. Wees voorzichtig met hem uit de vorm te halen!
- Maak intussen je zoet/zuur glazuur. Meng het citroensap met de suiker (verwarm het eventueel kort als de suiker niet goed oplost).
- Giet dit mengsel dan over de licht afgekoelde cake (leg er even een bakpapiertje onder). Dit maakt je cake lekker 'zompig'.
- Als de cake volledig is afgekoeld meng je de ingrediënten voor het glazuur (deze kan je ook lichtjes verwarmen om het wat gemakkelijker te maken) en giet je het over de cake.
- Bewaar hem in de koelkast en haal hem er een tijdje voor het serveren eruit.
- Smakelijk!
Liefs, Karolien
Geef een reactie