... van karolien

  • recepten
  • DIY & ander leuks
  • Bestellen?
  • webshop
  • over Karolien

Tulbandcake met citroen

1 februari 2016 by karolien Leave a Comment

citroencake

Vroeger had ik echt een hekel aan citroen in desserts. Waarom deden ze dat zure ding daar toch altijd in? En dat smaakte zo vaak zo chemisch. Jakkes!

Intussen weet ik wel beter. Ik gebruik héél graag citroenrasp in mijn madeleines, drink elke morgen steevast mijn citroenwatertje én probeer meer en meer desserts met citroen. Zo ook deze tulbandcake! Ik kwam hem – uiteraard – op Pinterest tegen, op deze mooie blog. De cake ziet er wel stukken mooier uit op die blog, maar ach, die van mij heeft die ‘homemade’ look. Toch? ;)

citroencake2

Mijn conclusie? Citroentjes zijn heel lekker, in (bijna) alles! Zolang je maar verse citroentjes gebruikt en geen chemische extracten (ja ik heb het over jullie, citroenbavaroiskes van de traiteur).

Tulbandcake met citroen
 
Save Print
Serves: 1 tulbandcake
Ingredients
  • CAKE
  • 345 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snuf zout
  • 270 gram zachte boter
  • 600 gram fijne suiker
  • 80 ml neutrale olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
  • Zeste van 1 à 2 citroenen
  • 60 ml citroensap,
  • 6 eitjes
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 120 ml room
  • ZOET ZUUR GLAZUUR
  • 80 ml citroensap
  • 100 gram fijne suiker
  • GLAZUUR
  • 150 gram bloemsuiker
  • 1 eetlepel vanille extract
  • 3 eetlepels room
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Doe de bloem, de bakpoeder en zout in een kom en zet opzij.
  3. Meng de boter en suiker in een kom en voeg er dan de olie bij. Klop tot het geheel wat lichter begint te kleuren. Doe er dan de zeste en het citroensap bij tot het een mooi lichtgekleurd geheel wordt.
  4. Doe er dan één voor één de eitjes bij. Zet de mixer lager voor elk ei en klop even door na elk ei. Voeg het vanille extract toe.
  5. Voeg er dan in een paar delen het bloemmengsel aan toe. Je krijgt een lekker fluffy geheel.
  6. Als laatste klop je de room lobbig en schep je hem onder het beslag met een pannenlekker.
  7. Beboter en bestuif je tulbandvorm met bloem en schep hier je mengsel in. Strijk het glad en laat het een paar keel 'vallen' op het keukenaanrecht. Zo klop je de bubbels eruit (die voor een hoedje zorgen).
  8. Bak de cake dan 60 tot 75 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt.
  9. Laat de cake even afkoelen in de vorm en dan verder op een afkoelrekje. Wees voorzichtig met hem uit de vorm te halen!
  10. Maak intussen je zoet/zuur glazuur. Meng het citroensap met de suiker (verwarm het eventueel kort als de suiker niet goed oplost).
  11. Giet dit mengsel dan over de licht afgekoelde cake (leg er even een bakpapiertje onder). Dit maakt je cake lekker 'zompig'.
  12. Als de cake volledig is afgekoeld meng je de ingrediënten voor het glazuur (deze kan je ook lichtjes verwarmen om het wat gemakkelijker te maken) en giet je het over de cake.
  13. Bewaar hem in de koelkast en haal hem er een tijdje voor het serveren eruit.
  14. Smakelijk!
3.5.3208

Liefs, Karolien

Filed Under: recepten, sweets Tagged With: cake, citroen

« Pretzels
Chocolate mug cake »
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe:  

Hi there!

  • Email
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom op van Karolien! Hier deel ik met plezier receptjes, DIY’s en tips over hoe je de perfecte gastvrouw kan zijn. Nu en dan komt er ook eens iets voorbij over onze recente verbouwing of andere leuke dingen. Wil je graag iets vragen of iets bestellen? Mail me op karolien@vankarolien.be!

zoeken

Copyright © 2019 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress