Ik geef eerlijk toe: een schoonheidsprijs heeft ze niet gewonnen. But look how shiny! Een tarte tatin is een absolute klassieker die -net zoals de boeuf bourguignon- al eeuwig op mijn to do list stond. En een paar dagen voor het nieuwe jaar inging, vond ik dat het welletjes was geweest. Zowel die bekende stoofpot als deze fancy appeltaart gingen de oven in. Van een avondje klassiekers gesproken.
Je hebt er bitter weinig voor nodig, enkel wat geduld en lef. Je moet een karamel maken (en ge moogt daar dus niet in roeren hé), daar appeltjes in schikken en dan een laag bladerdeeg over leggen. De oven in en dan … moet ge die dampende taart, met bloedhete karamel, ondersteboven draaien op een bord. Hallo jongens, dat was spannend hoor, dat zeg ik u.
De taart is heerlijk, zeker als die nog een beetje warm is. Je kan hem serveren met een bolletje ijs of een vanillesausje. Maar hij is ZOET! Ik voelde de suiker binnenkruipen in mijn tanden, al ben ik daar wel vrij gevoelig voor. Dus probeer gerust zelf eens ;)
- 165 gram suiker
- 60 ml water
- 50 gram boter
- 4 appels
- Bladerdeeg (ik gebruikte 2 plakken uit de vriezer, je kan ook 2 vellen uit het koelvak nemen)
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Rol de stukken bladerdeeg op elkaar (zodat je veel laagjes krijgt) en rol uit tot ongeveer de grootte van een bord.
- Doe het water en de suiker in je pan en roer tot de suiker is opgelost, op een laag vuurtje.
- Zet dan je vuur wat hoger en laat de karamel zijn werk doen, NIET roeren terwijl hij bezig is!
- Als je karamel een goudgele kleur heeft haal je hem van het vuur af en roer je er voorzichtig (!) de boter onder. Schik hier de appeltjes op en werk af met de plak bladerdeeg. Snijd een paar kleine inkepingen in het deeg en steek de pan dan in de oven van 190°C voor 35 minuten.
- Als de taart klaar is laat je hem een paar minuutjes nog in de pan zitten en dan leg je er een bord op dat groter is dan de vorm. Neem alles vast met panlappen/dikke handdoeken/ovenwanten en draai het hele boeltje voorzichtig, maar snel om. Het vocht kan er nog uitvliegen, dus zie dat je omgeving veilig is ;)
- Laat heel even afkoelen en serveer met een bolletje vanille ijs.
Liefs, Karolien
Geef een reactie