Dit brood maak ik bijna elke week: simpel, lekker en snel gemaakt. Aangezien ik bijna nooit brood eet en vriendlief een broodje op zijn eentje moet opsmikkelen, maak ik meestal 2 kleine broodjes. Deze kunnen zonder probleem de vriezer in, zo gaat er niets verloren.
Van dit deeg kan je 1 groot brood maken of 2 kleine broodjes. Je kan ze in een broodbakvorm doen of gewoon opbollen en op de bakplaat bakken.
Speltbroodjes
Serves: 1 groot of 2 kleinere broodjes
Ingredients
- 400 gram volkoren speltmeel
- 100 gram speltbloem (of een ander soort bloem, zoals (volkoren)tarwebloem)*
- 1 eetlepel droge gist
- 1 eetlepel zout
- 300 gram lauw water
- 1 eetlepel honing
- + extra's (optie): gemengde noten, zonnebloempitten, pompoen pitten, …
- (* Je kan het recept ook met 500 gram volkoren speltmeel maken, dus zonder toevoeging van bloem, dan is het broodje vaster van structuur)
Instructions
- Meng het meel, de bloem, de gist, de honing en het water (in een kom, in de keukenmachine of op het keukenblad). Doe er tijdens het mengen het zout bij.
- Vormt het deeg een mooi geheel, dan kan je er nootjes of een andere toevoeging bij doen. Meng nog even door tot het een mooie bal vormt die niet plakt.
- Leg het deeg in een kom (met een beetje bloem of olie) en dek het af met een handdoek of een douchemuts (heel handig!).
- Laat het deeg een uurtje rijzen.
- Kneed het deeg dan nog eens kort door en vorm je broodjes op de bakplaat (1 groot of 2 kleinere bolletjes) of schik je deeg in een broodbakvorm. Strooi er een beetje bloem of meel over en dek af.
- Laat nog 30 minuten rijzen.
- Verwarm ondertussen je oven voor op 200°C.
- Snij je broodje(s) in aan de bovenkant (optie) en bak ze af voor 30 minuten in een oven van 200°C.
Liefs, Karolien
Geef een reactie