Als je fan bent van pudding – net zoals ik trouwens – ga je zeker fan zijn van ‘Pot de crème’. Het lijkt wat op een super rijke pudding – of een panna cotta – maar dan nog zachter. Ik maakte al ooit een vanille variant op dezelfde manier als deze en een chocoladevariant (in een ‘no bake’ versie). Vandaag maakte ik een variant met gezouten karamel en een topping van mascarpone crème. De-licious.
Salted caramel pot de Crème
Goed voor 4-6 kleine potjes. Recept van https://theviewfromgreatisland.com/salted-caramel-pot-de-creme
Ingredients
- 120 ml water
- 150 gram suiker
- 6 eigelen
- 480 ml room
- 1 tl vanille extract
Instructions
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Meng het water met de suiker in een kookpot. Zet het vuur middelhoog en roer er vanaf nu niet meer in, laat het zijn gang gaan en zie het karamel worden! Een beetje met de pan 'roeren' mag nu en dan wel, let er gewoon op dat de karamel niet aanbrandt. Als het een goudbruine kleur heeft giet je er - voorzichtig - de room bij en zet je het terug op een zacht vuurtje. De karamel is samengeklit, dat is niet erg, dat komt terug in orde. Laat de karamel terug smelten in de room en roer regelmatig tot dat alles is opgelost.
- Meng intussen de eigelen in een andere kom. Als de room klaar is giet je deze beetje bij beetje bij de eigelen tot alles is gemengd. Voeg als laatste het vanille extract toe.
- Zet 6 potjes in een ovenschaal en vul de schaal met warm water. Vul de potjes met je beslag en zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven van 160°C. Bak de potjes nu 40 minuten. Haal ze dan uit de oven om af te koelen tot kamertemperatuur en laat ze dan verder afkoelen in de koelkast.
- Serveer met een beetje zout, wat nootjes en een lepeltje mascarpone crème (2 delen mascarpone op 1 deel room en 1 deel bloemsuiker).
Liefs, Karolien
Geef een reactie