Toen ik vorige zomer zelf begon met confituur maken, stond onze voorraadkast steevast vol met pruimenconfituur. Ik vond de combinatie tussen zure pruimen en suiker zo lekker dat ik eigenlijk nooit veranderde van fruit (never change a winning team!). Omdat je met deze lekkernij zoveel meer kan dan enkel op je boterham smeren, maakte ik pruimentaart. Voor deze taart zocht ik een standaard taartdeeg dat ik opvulde met pruimencompote gemengd met pruimenconfituur. En oh, wat was dat heerlijk!
Van de markt bracht ik 2 busseltjes rabarber mee. Van één busseltje maakte ik 2 potjes confituur, van het andere busseltje maakte ik rabarbercompote in de oven. Samen met mijn basis taartdeegje resulteerde dit in een lekker lente taartje.
Je kan dit taart deeg met eindeloos veel dingen combineren. Denk aan aardbei, aardbei met rabarber, rode vruchten, perzik, …
- VULLING
- 1 pot (zelfgemaakte) rabarber confituur (ongeveer 450 gram)*
- 1 bussel rabarber
- 230 gram suiker
- TAARTDEEG
- 250 gram bloem
- 125 gram boter
- 100 gram poedersuiker
- 2 eierdooiers
- snufje zout
- 2 eetlepels melk
- boter en bloem om de bakvorm in te vetten
- VULLING
- Was en snij de bussel rabarber in stukjes en doe deze in een ovenschaal. Meng hier 230 gram suiker onder en zet dit 70 minuten in een oven van 180°C. Meng na 35 minuten het geheel even door.
- Laat deze rabarbercompote even afkoelen en meng er dan de confituur onder.Zet even opzij.
- * Voor 2 potjes rabarberconfituur: 1 bussel rabarber + 230 gram confituursuiker. Maak de rabarber schoon, snij hem in stukjes en laat hem samen met de suiker een nachtje staan. Kook dit geheel de volgende dag tot een gelei structuur.
- TAARTDEEG
- Doe de bloem, de poedersuiker en het zout samen met de boter in blokjes in een kom. Meng deze tot een kruimelig deeg. Voeg hier de eierdooiers aan toe en meng het.
- Voeg de 2 eetlepels melk toe tot dat je deeg een mooi geheel vormt (je krijgt een gladde bol deeg die niet plakt).
- Neem de bol uit de kom en verpak hem in huishoudfolie. Leg deze een half uurtje in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
- Vet je taartvorm in met een klontje boter en bestuif het met bloem. Rol je deeg uit en beleg er de vorm mee. (De overschotjes van het deeg kan je bewaren om de typische taart 'stroken' te maken)
- Deze taartbodem bak je eerst blind. Dit doe je door een bakpapier op het deeg te leggen en deze vol te leggen met baklinzen (of gedroogde erwten zoals ik doe). Dit bak je 20 minuten op 180°C.
- Haal dan het bakpapiertje met de baklinzen uit de vorm (doe deze in een pot, je kan ze elke keer opnieuw gebruiken).
- Neem je vulling erbij en schep deze in de taartbodem. Schik je taart 'stroken' over je rabarbertaart en bak dit geheel 30 minuten in een oven van 180°C.
- Laat de taart volledig afkoelen voor je hem aansnijdt.
- Smakelijk!
Liefs, Karolien
Geef een reactie