Hallo hier ben ik weer met mijn lijst hoor … net zoals de voorbije zaken die ik dit jaar al heb gebakken, stond deze Red Velvet cake ook op mijn ‘baking bucket list’. En of het nog niet genoeg was, smeet ik er nog een 2e ding tegen wat ik al zo lang wou doen: heel de cake inpakken in SPRINKLES!
Of ja – discobollekes, gelijk wij dat noemen. Het was wel even uitzoeken hoe ik die daar het beste opkreeg zonder al te veel schade. Mijn oplossing? Enkel de zijkanten frosten, even laten opstijven en een bord/plateau vol bollekes klaarmaken en dan de taart vasthouden aan de boven en onderkant (en dus niet geglazuurde kanten) en dan … rollen maar! Daarna bedek je de bovenkant met frosting en strooi je daar ook voldoende bolletjes op. Klinkt moeilijker als het eigenlijk is hoor.
En het resultaat is op-en-top feestelijk.
Moest je je afvragen wat Red velvet cake nu eigenlijk is, wel ik denk dat je niet alleen bent. In België echt niet zo bekend denk ik, maar buiten ons landje niet meer van de taartenkaart af te denken. Het is een super moist cake met een tintje chocoladesmaak aan. En dan ja, met een hele boel rode kleurstof. Ik gebruikte gel kleurstof, dan heb je heel wat minder nodig dan bijvoorbeeld een vloeibare. Ik denk als je de kleurstof eruit laat, de kleur van de cake een beetje raar is, maar dat kan je altijd proberen. Ik ben alvast aan het denken in welke kleuren het nog allemaal kan … blue velvet? Of pink velvet?
Vriendlief vond trouwens dat de taart naar kersen smaakt. Maar dat zit toch tussen zijn oren denk ik ;) Happy baking!
- CAKE
- 120ml zonnebloemolie
- 330 gram suiker
- 2 eitjes
- 1 grote theelepel rode kleurstof (gel)
- 2 eetlepels cacao
- 300 gram bloem
- 1tl bakpoeder + ½ el bakingsoda
- snuf zout
- 230 ml melk + scheutje azijn
- FROSTING
- 250 gram roomkaas
- 95 gram room
- 200 gram bloemsuiker
- 1 el vanille extract
- AFWERKING
- Discobollekes!
- Verwarm de oven voor op 175°C en vet 2 springvormen in en beleg met bakpapier.
- Doe de zonnebloemolie, de suiker en de eitjes in een kom en klop tot het lichter kleurt. Voeg de kleurstof en de cacao poeder toe (en watch the magic happen).
- Doe de andere droge ingrediënten in een kommetje en voeg dan beetje bij beetje bij het natte mengsel. Voeg als laatste de melk toe. Verdeel het beslag over de 2 springvormen. Bak de cakes 35 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt.
- Laat de cakes goed afkoelen op een rekje.
- De frosting maak je door alle ingrediënten in een kom te doen en stijf te mixen. Snijd de cakes recht en dan doormidden. Smeer een laag frosting tussen elke laag cake en strijk dan de zijkanten in. Zet even in de koelkast om op te stijven.
- Maak je discobollekes klaar: strooi een royale hoeveelheid op een groot plat bord of een plateau. Neem dan de cake aan de boven en onderkant vast en rol deze door het bord.
- Smeer een laag frosting op de bovenkant en strooi hier ook bolletjes over.
- Laat opstijven in de koelkast.
Liefs, Karolien
Geef een reactie