Sinds ik zwanger ben, zijn de energieke dagen op 2 handen te tellen. Maar als ik er dan een heb dan probeer ik er alles uit te halen. Vorige week had ik zo’n dag: ik verwerkte alle restjes die ik nog in huis vond, maakte de koelkast leeg, werkte de strijk af, deed boodschappen, poetste de oven uit, …
Eén van de dingen die ik nog in de koelkast vond, was een bakje pruimen. Aangezien manlief de confituurkast nu al overdreven vindt, wou ik er graag iets anders van maken. Deze pruimen crumble was de uitkomst!
Ik zeg crumble, maar eigenlijk is het een ‘cobbler’. Ik maakte het nog ooit met perziken. Dit deeg is minder kruimelig dan de bekende crumble, maar wel heerlijk krokant. Ik krijg hier iets meer een taart gevoel dan een crumble gevoel bij. Héérlijk!
- VULLING
- 1 kg pruimen
- 100 gram suiker
- 1 tl kaneel
- 1 el maizena
- TOPPING
- 75 gram suiker
- 240 gram zelfrijzende bloem
- snuf zout
- 1 tl kaneel
- 120 gram koude boter
- 160 ml volle room
- Grove witte suiker om te strooien
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Snijd de pruimen in 4, meng met de suiker, kaneel en maizena en verdeel in een ingevette bakvorm.
- Voor de topping meng je alle ingrediënten (behalve de grove suiker), met de room als laatste.
- Je krijgt een elastisch en nat deeg. Dit verdeel je in 'propjes' en stukjes over de pruimen tot alles bedekt is. Strooi er wat grove suiker over.
- Bak de taart 45 minuten op 180°C.
- Serveer (het liefst) als de taart nog een beetje warm is. Nog lekkerder met verse slagroom of vanille ijs erbij.
liefs, Karolien
Geef een reactie