Op een dag in Londen at ik een pretzel – een very jummy pretzel. Dat lekkere taaie brooddeeg met die grote zoutkorrels bleef in mijn gedachten ronddwalen en ik vond dat het tijd was om het zelf eens te proberen. Na een paar pogingen kwam ik uit op dit receptje. Heerlijk bij de brunch of als knabbeltje bij een salade.
Pretzels
Serves: 10 pretzels
Ingredients
- 350 ml lauw water
- 1 eetlepel droge gist
- 640 gram bloem
- 120 ml lauwe melk
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel suiker
- Om voor te bereiden: Kokend water en 5 eetlepels baking soda
- Om af te werken: gesmolten boter & grof zeezout
Instructions
- Doe het lauw water in een kom, samen met de gist. Laat een paar minuutjes staan.
- Doe er dan de bloem, melk, zout en suiker bij. Meng tot je een mooi balletje deeg hebt.
- Leg het in een kom, dek af en laat een uurtje rijzen.
- Zet intussen een grote kookpot op het vuur met water en 5 eetlepels baking soda. Breng aan de kook. Verwarm ook je oven voor op 210°C.
- Verdeel je deeg dan in 9 à 10 gelijke delen en rol elk van die deegstukken uit in een lange worst en rol er dan een pretzel van.
- Nu ga je elk van deze pretzels 30 seconden in het kokend water steken. Hierdoor gaan ze een beetje dikker en luchtiger worden. Haal ze er dan uit met een schuimspaan en leg ze op een bakplaat met bakpapier (ik leg er 2 per bakplaat).
- Bak dan elk van de pretzels 10 minuten.
- Je kan ze warm eten (heel lekker!) of afgekoeld.
Liefs, Karolien
—————————————————————————————————————————–
Special thanks to friend K. for the pictures! ;)
Geef een reactie