“Euhm, wablieft?” denkt u nu? Wel, deze kruimelvlaai wordt in de Limburgse (lees: Achelse) volksmond wel eens “potsockervloai” genoemd. Naar de potsuiker (beter gekend als kinnekes suiker of nog beter als lichtbruine suiker) die er op ligt te prijken. Ik moet toegeven, toen deze taart de oven uitkwam was ik er een beetje bang voor. De buitenkant leek me donker en ik hield mijn hart vast voor de vulling. Was het deeg genoeg gebakken? Was het hele boeltje niet uitgedroogd? Een echte ‘vlaai’ had ik namelijk nog nooit gebakken …
Maar hoera! Hij was fantastisch lekker. Er mag volgende keer misschien wat meer pudding op, maar dat is eigenlijk niet nodig. Het gistdeeg was perfect gebakken en die donker gebakken buitenkant viel bij nader inzien ook wel mee. Een aanrader voor bij de zondagse koffie.
Waarom wij dat ‘potsuiker’ noemen? Geen idee. Waarom noemen wij een broek een ‘boks’? En waarom vraagt iedereen altijd aan mij om ‘banaan’ te zeggen? We’ll never know. ;)
- DEEG
- 300 gram bloem
- 11 gram gist (droog)
- 120 gram lauwe melk
- 20 gram suiker
- Snuf zout
- 30 gram zachte boter
- 1 ei
- PUDDING
- 2 eierdooiers
- 40 gram vanillesuiker
- 1 vanillestok of 1 theelepel vanille extract of vanillepoeder
- 30 gram bloem
- 300 ml melk
- TOPPING
- 75 gram bloem
- 75 gram lichtbruine suiker
- 40 gram zachte boter
- DEEG
- Doe de bloem samen met de gist, het zout en de suiker in een kom en meng er het ei en de melk onder. Als de ingrediënten een mooi bolletje beginnen te vormen voeg je de boter toe. Kneed nog een paar minuten goed door.
- Dek het deeg af en laat het een uurtje rijzen.
- VULLING/TOPPING
- Maak intussen de vulling.
- Doe de melk samen met de vanille in een kookpot en breng aan de kook.
- Klop intussen de eierdooiers samen met de suiker tot een lichter gekleurde massa. Voeg hier dan de bloem aan toe en meng goed.
- Voeg dan voorzichtig de warme melk bij het ei mengsel tot alles goed is vermengd in de mengkom en giet het geheel dan terug over in de kookpot. Laat dit even doorkoken tot de pudding ontstaat. Als hij dik genoeg is haal je hem van het vuur.
- Voor de topping meng je alle ingrediënten in een kommetje tot er een kruimelmassa ontstaat. Alles hoeft niet fijn te zijn, er mogen heel wat grotere stukken inzitten.
- SAMENSTELLEN
- Verwarm je oven voor op 220°C.
- Beboter en bebloem een taartvorm met een ribbeltjesrand.
- Haal je deeg uit de kom en rol het uit met een deegrol op een licht bebloemd werkblad. Schik het deeg dan in de taartvorm. Laat het 10 minuutjes rusten.
- Snijd dan de randjes af van het deeg zodat je een mooie vorm van deeg krijgt. Vul je vlaai met de pudding en strooi er de 'knobbeltjes' over.
- Bak de vlaai 22 minuten op 220°C.
- Laat even afkoelen in de taartvorm en haal hem er dan voorzichtig uit en laat verder afkoelen op een taartrooster.
- Smakelijk! ;)
Liefs, Karolien
Geef een reactie