Pizzadeeg leerde ik maken op mijn eerste werkplaats als studente. 5 jaar lang stond ik in de ‘beleggingen’, ik werkte namelijk in een broodjesbar ;). Pizza in een broodjesbar denk je? Ja hoor, they have it all! De vrouw van de eigenaar maakte het lekkerste pizzadeeg en was zo lief om het recept met me te delen. Sindsdien maak ik geen ander deeg meer!
Ik maakte mijn deeg met speltbloem, maar dit receptje kan je gebruiken voor eender welk soort bloem. Heel simpel, maar super lekker.
Pizzadeeg #basisreceptje
Serves: 3 grote pizza's of 5 kleinere
Ingredients
- 500 gram bloem
- 1 eetlepel zout
- 1 eetlepel suiker (optioneel)
- 1 zakje droge gist (11 gram)
- 5 eetlepels olijfolie
- 300 ml lauw water
Instructions
- Meng alle droge ingrediënten en doe er dan de olijfolie en het water door.
- Als je het met de hand mengt, doe het water er dan geleidelijk aan bij. Doe je het met de machine kan je al het water in 1 keer erbij doen.
- Meng het deeg tot het een mooi bolletje vormt.
- Laat het deeg ongeveer een uurtje rijzen. Kneed het dan nog eens door en verdeel het in stukken. Laat deze stukken nog een half uurtje rusten.
- Verwarm je oven ondertussen voor op 180°C.
- Rol met je deegrol pizza's uit. Beleg ze naar hartelust met tomaten passatta, kaas, groenten, vlees, …
- Bak de pizza's ongeveer 15 minuutjes in de oven van 180°C of tot hij mooi goudbruin ziet.
- Het deeg is ook perfect om in te vriezen: verdeel het in stukken en pak elk stuk in, in plastiek folie. Je kan het deel alvast uitrollen in 'pizzavorm', zo kan je altijd snel een 'diepvriespizza' maken ;), het bevroren deeg kan zo de oven in! Vries je het in in bolletjes, laat het dan nog even rijzen als het deeg ontdooid is.
Liefs, Karolien
Geef een reactie