De eerste keer dat ik in Hasselt een paar pistolets bestelde kwam ik behoorlijk bedrogen uit. Ik kreeg ‘krakers’ mee naar huis en daar had ik nu echt geen zin in! Blijkt dat pistolets dus krakers zijn en sandwichen pistolets. Snapt ge? Bij ons (in Achel) heet dat dus allemaal anders. Hoe verwarrend kan een bezoek aan de bakker zijn?!
Anyway, zo’n zachte ‘sandwich’ smaakt mij altijd. Zéker met een laag eiersalade (ja daar ben ik weer met mijn eiersalade). Oh jum – ik krijg er al terug zin in.
Ik heb deze zachte broodjes al meerdere keren proberen te maken. Maar elke keer leek er wel wat mis te gaan: of ze rezen niet, of ze waren te klein of ze waren keihard. Oepsiewoepsie. Deze keer zijn ze gelukkig wél gelukt. De truck is ook om ze voldoende te laten rijzen (meerdere keren) en lang genoeg te kneden. Met dit receptje krijg je ongeveer 10 sandwichen.
- 350 gram bloem
- 50 gram rietsuiker
- 1 eetlepel droge gist
- 100ml lauwe melk
- 60 gram zachte boter
- 1 ei
- Snufje zout
- 1 eigeel om te doreren
- Doe de bloem, suiker, gist en ei in een kom. Meng er de melk, boter en zout onder tot een mooie bol deeg (ongeveer 10 minuten kneden).
- Laat de bol een uurtje rijzen.
- Verdeel het deeg in 10 gelijke bolletjes (ongeveer 60 gram per stuk) en vorm ze als een sandwich. Laat nog een uurtje rijzen.
- Bol ze nog eens op, bestrijk ze met het eigeeltje en laat ze nog eens 10 minuten rusten. Verwarm de oven voor op 230°C.
- Bak de broodjes dan 8-10 minuten op 230°C.
Liefs, Karolien
Geef een reactie