Dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, moet je me niet vertellen. Ik weet dat wel hoor, maar toch vond ik het de laatste tijd enorm moeilijk om wat te eten ’s ochtends. Ik kreeg het niet binnen, ik had er geen zin in, ik had er geen tijd voor. Flauwekul natuurlijk, want daar moét je tijd voor maken en eigenlijk moét je ook gewoon eten ’s morgens. Zonder uitvluchten (even een berichtje aan mezelf!).
In elk geval, ik had wat lekkers nodig waardoor ik er ’s morgens wel zin in had. Toen ik dit receptje tegenkwam ben ik vrijwel direct de keuken ingevlogen: roze havermout! Of eigenlijk ‘porridge’, wat na een beetje opzoekwerk blijkbaar gewoon havermout lijkt te zijn (alleen wat fijner gemalen). Zo gezegd zo gedaan ging mijn havermout de blender in, in de hoop dat het receptje zou lukken. En dat lukte!
Cranberry’s had ik eigenlijk nog nooit gebruikt. Nu en dan wel eens in gedroogde vorm in de granola of bij ikea bij de ballekes, maar het eigenlijk vruchtje had ik nog nooit echt gebruikt. Ongekookt lijken ze van plastiek (ze stuiteren bijna terug omhoog als je ze neergooit), tijdens het koken ploffen ze allemaal open en bij dit lekker ontbijt zorgen ze voor een zure toets (en een mooie roze kleur).
Volgens het originele recept zou je de havermout nog kunnen opkloppen, wat ik heb gedaan, maar ik weet niet of dat zoveel effect heeft gehad. Misschien is daar het verschil met porridge? Anyway, dit receptje is genoeg om een hele week van te eten. Je kan de havermout koud eten (met een geut amandelmelk, lekker!) of terug opwarmen.
- 800 ml water
- 250 gram cranberries
- Snuf zout
- 2 eetlepels honing (of naar smaak)
- 150 gram havermout
- Geut vanille of amandelextract
- Doe je water samen met de cranberries in een kookpot en breng aan de kook. Laat 15 minuutjes pruttelen (je cranberry's zijn geploft en het water kleurt mooi roze).
- Blend je havermout even kort en voeg deze dan bij het water. Voeg honing toe en laat weer 10 minuutjes pruttelen tot een dikkere pap. Voeg extracten toe.
- Laat het geheel afkoelen en klop even door met een garde. Bewaar in de koelkast.
Liefs, Karolien
Geef een reactie