... van karolien

  • recepten
  • DIY & ander leuks
  • Bakboek
  • webshop
  • over Karolien

Peperkoek

13 mei 2016 by karolien Leave a Comment

peperkoek3Peperkoek kon ik vroeger met de pak verscheuren. Ik vond dat zo ongelofelijk lekker! Helaas pindakaas zit dat goedje boor-de-vol suiker (niet dat mijn versie weinig suiker bevat – in tegendeel) en schrapte ik het enkele jaren geleden van mijn boodschappenlijstje. Maar nu en dan is dat wel eens lekker natuurlijk … En wat doen we dan ten huize Moermans-Vanoppen? Dan proberen we dat zelf eens te maken. En het is lekker hoor.

peperkoek2

Een recept vinden voor peperkoek was blijkbaar wel geen gemakkelijke opgave. Blijkbaar is zo’n koek een staatsgeheim of zo. Uiteindelijk kwam ik een paar receptjes tegen waar je dagenlang (!) mee bezig was en een paar die er zo simpel uitzagen dat ze mij niet lekker leken. Ik maakte iets daar tussen in en dat beviel me prima!

peperkoek4

Peperkoek
 
Save Print
Serves: 1 kleine cakvorm
Ingredients
  • 250 gram donkerbruine suiker
  • 2,5 eetlepel koek- of speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • 2,5 eetlepel honing
  • 2 eitjes
  • 100 ml volle melk
  • 50 gram roggemeel
  • 200 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 2 à 3 eetlepels suikerparels voor door het deeg
  • 4 à 5 eetlepels suikerparels voor òp het deeg
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Doe de suiker, kruiden en zout in een kom en meng eens. Doe de eitjes en honing erbij, meng verder.
  3. Vervolgens de melk, goed mengen.
  4. Als laatste voeg de het roggemeel en de bloem toe samen met het bakpoeder. Meng tot een glad beslag. Gooi er dan de parelsuiker door.
  5. Beleg je bakvorm met bakpapier, stort het deeg hier in en bestrooi met de overige parelsuiker.
  6. Bak de koek nu 50 minuten op 180°C en dan nog eens 10 minuten op 130°C.
  7. Haal de koek dan uit de oven en draai hem direct in aluminium folie, zo blijft die lekker zacht (heb je liever een krokante versie, dan laat hem gewoon afkoelen).
  8. Laat de koek nu een nachtje in de aluminium folie rusten.
  9. En dan … smullen maar!
3.5.3208

Liefs, Karolien

Filed Under: ontbijt, recepten, sweets

« Tiramisu (+ een tafel vol desserts!)
Lemon poppyseed scones »
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

  • E-mailadres
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom op van Karolien! Hier deel ik met plezier receptjes, DIY’s en tips over hoe je de perfecte gastvrouw kan zijn. Nu en dan komt er ook eens iets voorbij over onze recente verbouwing of andere leuke dingen. Wil je graag iets vragen of iets bestellen? Mail me op karolien@vankarolien.be!

zoeken

Copyright © 2021 · by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress