Toen mijn lief metekindje Mats me vroeg of ik wat wou maken voor zijn Paasbrunch op school, ben ik meteen aan de slag gegaan. Op Pinterest had ik al vaker konijnenbroodjes zien voorbij komen, maar die liefde was snel over. Na de eerste poging waren het eigenlijk gewoon bolletjes met 2 piekjes als oren, daar had ik nog heel wat werk aan. Dus probeerde ik iets anders!
(ook) Op Pinterest kwam ik deze Italiaans paasbroodjes tegen. Ronde kransjes met een gekleurd eitje als versiering. Dat eitje zag er wel leuk uit en alles, maar het idee dat er een eierschaaltje in dat broodje terecht kon komen vond ik maar niets. Ik maakte ze dus gewoon zonder eitje in het midden, maar strooide er wat amandelschilfers en parelsuiker op. Volgende keer ga ik nog een stapje verder, dan maak ik er chocoladebroodjes van! Dit deeg past perfect bij zoete chocoladestukjes in het broodje.
Voor Matske zijn Paasbrunch op zijn schooltje ga ik er wel kleinere broodjes van maken, dat was mijn plan nu ook, maar ze werden erg ‘poefy’ in de oven … Volgende keer dus nog wat kleiner maken :)
- 1 zakje droge gist (of 2 + ¼ theelepel)
- 1 + ¼ cup / 295 ml warme melk
- snufje zout
- 76 gram boter (kamertemperatuur)
- 2 eitjes
- ½ cup / 100 gram suiker
- 4 tot 5 cups / 640 tot 770 gram bloem (zie recept)
- Chocoladedruppels, parelsuiker, amandelschaafsel, sprinkels, …
- Eitje om te doreren
- Voeg de gist, de melk, het zout, boter, eitjes en suiker in een kom en meng het goed (met een mixer of een lepel). Voeg dan cup per cup de bloem toe tot het goed is opgenomen.
- Blijf bloem toevoegen tot je een mooi balletje deeg hebt (kan wat meer of minder zijn dan in de ingrediënten). Het moet een mooi elastisch deeg worden.
- Leg het deeg in een bebloemde kom en dek het af. Laat het een uurtje rijzen (of tot het dubbel zo groot is geworden).
- Leg je deeg dan op een bebloemd werkblad en druk de lucht lichtjes uit het deeg. Verdeel het nu in stukken (nu moet je beslissen of je grote of kleine stukjes wil). Ik heb 12 broodjes gemaakt, dus ik verdeelde het deeg in 12 stukken. Daarna snijd je elk stuk nog eens in 2 stukken.
- Elk van deze stukjes rol je uit tot een lang worstje. Om de broodjes te maken neem je 2 worstjes en 'rol' je ze samen. Zo krijg je de leuke structuur in je broodjes. Duw ze samen op het einde om een kransje te maken.
- Leg de kransjes op een bakplaat met bakpapier en dek af met een schone keukendoek. Laat nog een uurtje rijzen.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Voor het bakken 'doreer' je de broodjes met een losgeklopt eitje. Zo krijgen ze een glanzend bruin kleurtje. Nu kan je er ook toppings opdoen naar keuze, of ze 'kaal' laten.
- Bak de broodjes af in 20 minuutjes.
Liefs, Karolien
Geef een reactie