Vroeger vond ik vidée vreselijk. Die gummie champignons, veel te zoute saus en veel te kleine ballekes stonden mij allemaal niet aan. Maar sinds ik zelf vidée maak ben ik van gedachte veranderd: champignons doe ik er niet in, de bouillon trek ik zelf en die ballekes zijn vaak serieuze kastaars :).
Wat wel jammer is aan vidée? Dat trekt op niks. Als je bord voor je neus staat en je kroketjes liggen in de saus en je kan daar lekker van smikkelen is dat allemaal niet erg … maar zet dat eens mooi op de foto! Niet simpel, dat zeg ik u.
Maar laat je niet misleiden door zijn uiterlijk, deze vol-au-vent is heel erg lekker. Zo’n typisch koekje maak ik er nooit bij, ik vind ‘em het lekkerst met kroketjes en erwtjes en worteltjes of sla. Maar dat staat vrij natuurlijk ;). Het ultieme zondag avondmaal bij de bomma, maar ook erg lekker op een doordeweekse dinsdagavond.
- Voor de kippenbouillon
- 4 wortels
- 2 preistengels
- 2 sjalotten
- 2 teentjes look
- 1 eetlepel zeezout
- 1 theelepel peper
- 2 kippendijen
- 2 laurierblaadjes
- 2,5 liter water
- Voor de kippenballetjes
- 300 gram kippengehakt
- Kippenbouillon
- Voor de vidée
- 1 liter kippenbouillon
- 60 gram boter
- 60 gram bloem
- Vlees van de geplukte kippendijen
- Kippengehaktballetjes
- 20 dl room
- 2 gekookte eigelen
- Maak eerst je bouillon klaar: doe alle ingrediënten in een grote kookpot en breng aan de kook. Laat lekker pruttelen tot dat alles zacht en zompig is geworden (en de smaak dus in het water zit). Ik laat dit ongeveer een uur pruttelen.
- Ondertussen kan je de kippenballetjes in een andere kookpot in bouillon koken. Hier gebruik ik meestal een blokje bouillon voor, dan kan ik mijn balletjes alvast klaarmaken. Hoe doe je dit? Bouillon aan de kook brengen, balletjes er in, een paar minuutjes laten koken. Ik vis er dan een balletje uit en snij deze doormidden. Als die goed gekookt is haal ik ze allemaal uit bad :)
- Als de bouillon klaar is, haal je de kip er uit en giet je de rest door een zeef, vang het vocht op in een kom. Roer goed door de 'platte' groentjes, want daar kan nog veel vocht uitkomen. De kip 'pluk' je, met een vork trek je al het vlees van de botten.
- Zet nu een kookpot op het vuur en smelt de boter. Voeg de bloem toe en roer tot je koekjes ruikt (en de bloem dus gaar is gekookt). Voeg nu beetje bij beetje de bouillon. Laat het koken tot je een mooi gebonden saus hebt.
- Als je saus er klaar voor is, voeg je de balletjes en de kip toe. Dit kan je nog even laten meekoken.
- Zet nu je vuur af en voeg de 'liaison' toe, dit is de room gemengd met de verkruimelde eigelen. Als je dit hebt toegevoegd mag je saus niet meer koken!
- Serveer met kroketjes, frietjes, puree, ... wat je wil :)
- Smakelijk!
Geef een reactie