Ik ben iemand die heel graag is voorbereid. Tijdens de zwangerschap was dat zeker niet anders (misschien zelfs nog ‘erger’) en dit op elk vlak: mijn koffertje voor het ziekenhuis staat weken op voorhand klaar, we hebben elke cursus gevolgd die we konden doen, en ik wou absoluut dat de vriezer gevuld was met eten voor als de baby er is.
En met eten bedoel ik niet alleen soep en spaghetti saus (al staat er dat ook zeker in), ik bekeek wat ik allemaal kon invriezen, zowel zout als zoet. Ik zet graag iets zelfgebakken op tafel als er bezoek komt, dus het leek me wel fijn om wat koekjesdeeg in te vriezen zodat we deze kunnen afbakken bij bezoek (of als we zelf opeens zin kregen in zo’n koekje).
Wat steek ik allemaal in de vriezer?
ZOET
- Brownie, gebakken: ik gebruik dit receptje.
- Pindakaaskoeken, ongebakken: ik gebruik dit receptje. In plaats van ze eerst in de koelkast te zetten leg ik ze meteen op een bakpapier en druk ik ze plat met een vork. Deze ongebakken koekjes leg ik dan zo in de vriezer tot ze hard zijn. Daarna haal ik ze van het bakpapier af en steek ik ze samen in een plastiek zak. Je bakt de koekjes bevroren op 175°C voor ongeveer 13 à 14 minuten.
- Chocolate chip cookies, ongebakken: ik gebruik dit receptje. Deze koeken liggen bijna standaard in de vriezer. Je legt de ongebakken balletjes deeg eerst in de vriezer om hard te worden (op een bakplaatje of bakpapier) en als ze hard zijn steek je ze in een plastiek zak. Je bakt de bevroren koeken 15 minuten op 175°C. Zo krijg je heerlijke fudgy koeken.
- Lactatie koekjes, gebakken: hier kan je heel wat receptjes van terugvinden, ik gebruikte dit recept. Wat elk receptje wel gemeen heeft is havermout, lijnzaad en vaak biergist (=brewer’s yeast). Je kan ze ook ongebakken in de vriezer steken, op dezelfde manier als de andere koeken, maar ik kies ervoor om ze al te bakken. Haal ze een uurtje voor je ze opeet uit de vriezer en steek ze misschien nog heel kort in de oven om ze extra lekker te maken.
HARTIG
- Kikkererwtencurry, ik gebruik dit recept. Invriezen als het is afgekoeld en gewoon terug opwarmen in een pannetje. Lekker met rijst of pitabroodjes.
- Chili con carne, ik gebruik dit recept. Idem als hierboven. Pluspunt: in de chili zit bruin bier, wat ook nog eens goed zou zijn voor de melkproductie. Win-win!
- Bolognaise saus, ik gebruik dit recept.
- Lasagne, ik gebruik dit receptje, maar dan met gekochte lasagne blaadjes :-)
- Burrito’s, ik gebruikte het receptje uit het ‘Oh baby’ boek, met gehakt in plaats van kip. Geef je op Pinterest ‘freezer buritto’s‘ in dan vind je 101 verschillende recepten hierover. Kies dus vooral je eigen favoriet uit :-)
- Kaassaus met ham voor macaroni, met pasta invriezen vind ik nooit zo’n succes, dus ik vries enkel de saus in. Ik gebruik dit receptje voor de saus.
- Grilled cheese: individuele croque’s die je zo in de oven of de machine kan steken. Gebruik harde kazen (ik nam cheddar en oude kaas) en als je wil een schelletje ham (maar enkel kaas is ook lekker!) en verpak ze per stuk in plastiek folie.
- Soepen: mama maakte héél veel bakjes verse groentesoepen (waar we misschien wel maanden mee verder kunnen). Ik maakte zelf nog een kippenroomsoep, de favoriet van manlief. Het heeft wat weg van videe, maar dan een hoop minder werk.
Naast verschillende dingen die je zelf kan maken, zijn er ook heel wat spullen die je kan kopen waar je plezier van gaat hebben tijdens de kraamperiode. Ik denk aan de volgende dingen:
- Bevroren fruit voor smoothies (bananen kan je zelf invriezen door de schil eraf te doen en ze in stukjes te snijden als ze goed rijp zijn). Je kan alvast zakjes klaarmaken met de juiste hoeveelheid in.
- (bloemkool)pizzabodems: je kan zelf pizzabodems maken (met dit receptje bijvoorbeeld) en ze invriezen (ik rol ze dan al in vorm en pak ze in plastiek folie in, je kan ze dan bevroren beleggen en in de oven steken), maar ik kies ervoor om de bloemkoolpizzabodems van de Albert Heijn te kopen deze keer. Zo hebben we meteen wat extra groentjes binnen :-)
- Een zak soepgroentjes en wokgroentjes: zo kan je snel wat in een kookpot of een wok gooien zonder al te veel afwas of snijwerk.
- Gemalen kaas in porties: altijd handig voor op je spaghetti of op een ovenschoteltje te strooien
Verder zorg ik voor een grote hoeveelheid granola, daarvoor gebruik ik dit receptje. Deze kan je gewoon bewaren in luchtdichte dozen, zakken of voorraadpotten. Gaat zo gemakkelijk een maand of langer mee (doe er dan zeker wel geen rozijntjes of iets dergelijk in. Enkel de droge ingrediënten die je mee kan bakken).
Verder zijn afbakbroodjes fijn om nog in huis te hebben, droge pasta en rijst, droge risotto mengeling, melk, aquarius, limonaatjes en alle andere dingen die je in de voorraadkast kan zetten waar je wel eens zin in hebt.
Zo, hopelijk heb ik jullie een beetje kunnen inspireren. Als het niet is voor een baby die op komst is, dan wel om eens wat meer in de vriezer te steken om wat lekkers te hebben op drukke dagen!
Liefs, Karolien
Geef een reactie