Waarschijnlijk helemaal niet volgens de ‘regels’ van het bolognaise saus maken (moest dat bestaan), maar hey, sinds ik mijn saus op deze manier klaarmaak vraagt vriendlief (excuseer, manlief) altijd naar ‘de saus uit de oven’. Het lijkt dus wel een succes. En ik moet zeggen, ik vind ‘em zelf ook wel heel erg lekker.
Zoals altijd, pas gerust aan naar je eigen gezin. Koken gaat bij mij vaak met een ‘geut van dit’ en een ‘snuf van dat’ dus als je vind als er van iets niet genoeg in zit of teveel, pas het dan gewoon lekker aan naar je eigen goesting.
Die zwarte rand in de pot ziet er misschien niet zo aantrekkelijk uit, maar dat is hoe het eruit ziet als het lekker heeft staan koken in de oven voor een uur. En net die stap maakt de saus nog zoveel lekkerder! Serveer hem met je favoriete pasta en wat gemalen kaas. Dit is comfort food at it’s best.
- Klontje boter
- 500 gram gehakt (ik gebruik kippengehakt, maar kies vooral je favoriet!)
- 1 gesnipperde sjalot
- 4 kleine wortels
- 1 blik tomatenstukjes (400gr)
- 1 pak tomaten passata (500gr)
- 1 laurierblad
- Geut rode wijn
- 200 ml vlees fond (rund, kalf, ...) of bouillon
- Peper en zout
- Verwarm je oven voor op 200°C.
- Smelt je boter in je gietijzeren kookpot. Bak het sjalotje er kort in en voeg dan het gehakt toe. Als dit bijna helemaal goudbruin is gebakken voeg je de geschilde en in stukjes gesneden wortel toe. Bak even mee. Voeg dan de tomatenstukjes en passaat toe, het laurierblad, de wijn en de fond of bouillon. Meng eens door en laat eventjes koken op het vuur. Kruid dan af met peper en zout, zet het deksel op de pot en zet je pot in de voorverwarmde oven. Laat hem daar dan minstens 1 uur lekker staan koken, kijk tussendoor eens en roer er eens in. Als hij na een uur nog niet goed is ingekookt laat je hem gewoon nog wat langer staan. Kruid eventueel nog een beetje bij.
Liefs, Karolien
Geef een reactie