Het was intussen al een hele tijd geleden dat ik nog eens een taart had gebakken. En aangezien ik al een paar moeilijke dagen had (wenen wenen wenen, hormonen!) vond ik het tijd om de oven nog eens op te zetten. En op een of andere manier helpt me dat altijd wel een beetje. Zeker als de uitkomst dan een heerlijk luchtig taartje is, ik oude appeltjes heb kunnen opwerken en het taartje er ook nog eens leuk uit ziet!
Het voorbereiden duurt wat langer dan het samenstellen zelf. Ik bakte de cake en maakte de appelvulling een dag op voorhand zodat alles zeker genoeg was afgekoeld. Als je gaat samenstellen is er niets moeilijk aan: smeer een dikke laag mascarpone frosting op de ene cake en maak er een soort ‘kommetje’ van, waar je de appelvulling in doet. Daar gaat de 2e cake bovenop waar je nog extra mascarpone frosting op doet. Ik had nog wat appelvulling over, dus je kan op de bovenste laag nog eens de appelvulling herhalen, maar ik wou de taart bovenop wat versieren. De vulling is ook lekker bij wat yoghurt als dessert of als je echt een feestje wil maken van je ontbijt bij je granola :-)
Dus heb je ook wat baktherapie nodig? Verwarm je oven al maar vast voor ;-)
- CAKE
- 6 eitjes
- snufje zout
- 180 gram suiker
- 35 gram amandelmeel
- 100 gram tarwebloem
- 45 gram maiszetmeel (type maizena)
- 45 gram boter
- APPELVULLING
- 4 appels
- 4 el bruine suiker
- 1 tl kaneel
- 1 el boter
- 1 scheutje rum
- Sap van een halve citroen
- FROSTING
- 250 gram mascarpone
- 75 gram volle room
- 125 gram bloemsuiker
- CAKE
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Doe de 6 eierdooiers in 1 kom en de 6 eiwitten in een andere kom.
- Klop de eiwitten met een snufje zout stijf, zet aan de kant.
- Doe de suiker bij de eigelen en klop tot een lichter en luchtig geheel.
- Smet intussen de boter in een pannetje, laat afkoelen.
- In een andere kom zeef je de amandelmeel, bloem en maizena. Dit meng je onder het eiergeelmengsel met een pannenlekker (niet mixen, rustig 'scheppen').
- Dan 'vouw' je de stijve eiwitten onder dit mengsel. Weer niet mixen, maar rustig onder elkaar scheppen zodat er voldoende lucht in blijft zitten. Als laatste giet je de gesmolten maar afgekoelde boter langs de zijkant in de kom en schep je nog eens een paar keer tot die eronder gemengd is.
- Verdeel het beslag over 2 bakvormen van 18cm doorsnede en bak ze 30 minuten op 190°C.
- Laat afkoelen.
- APPELVULLING
- Schil de appels en snijd ze in grote stukken. Doe samen met de andere ingrediënten in een kookpot en zet op een laag vuurtje tot je een soort compote krijgt. Ik kook het niet helemaal plat maar zorg dat er nog stukken in blijven zitten, heb je liever compote dan kan je wat langer doorkoken.
- Laat afkoelen.
- FROSTING
- Doe alle ingrediënten in een kom en klop tot het stijf is.
- SAMENSTELLEN
- Als alles klaar en afgekoeld is, kan je samenstellen.
- Snijd de cakes recht af (ik snijd een stukje van de bovenkant af) en leg 1 cake op een bord, smeer er een dikke laag frosting op, vul met de appelvulling en leg er de 2e cake op. Herhaal met de frosting en eventueel met de rest van de appelvulling of andere versiering. Laat opstijven in de koelkast.
Liefs, Karolien
Geef een reactie