Lavendel in eten, ik kreeg er eigenlijk altijd kriebels van. Of eerder een zeepsmaak in de mond dan kriebels eigenlijk. Ik denk dat ik ooit zo eens iets heb gegeten waar een overdaad aan lavendel in zat (en dat is gewoon echt niet lekker). Maar deze cupcakes – in combinatie met de honing – doen alles behalve denken aan een stuk zeep. De lavendel is subtiel, de honingsmaak komt lekker door én ze zien er uit alsof ze van een sjiek feest aan de Provence komen. Toch?
Ik maakte de smaak wat subtieler door er lavendelsuiker aan toe te voegen ipv ‘pure’ gedroogde lavendel. Dit doe je door 1 deel lavendel toe te voegen aan 3 delen suiker. Dit laat je dan (minstens) een paar dagen staan. Ook lekker in koekjes of thee.
- CAKE
- 115 gram zachte boter
- 2 eitjes
- 200 gram lavendelsuiker (lavendel zeef je eruit voor het toevoegen)
- 85 gram honing
- 1 tl vanille extract
- 225 gram zelfrijzende bloem
- Snufje zout
- indien gewenst: 1 el gedroogde lavendel voor een sterkere smaak
- 180 ml volle melk
- FROSTING
- 200 gram roomkaas
- 2el zachte boter
- 85 gram honing
- 400-500 gram bloemsuiker
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Klop de boter los met een mixer, voeg er dan de suiker aan toe. Vervolgens de honing, het vanille extract en dan één voor één de eitjes. Voeg dan lepel per lepel de bloem toe, samen met het zout en evt. de extra lavendel. Als laatste voeg je voorzichtig de melk toe tot je een glad beslag hebt.
- Vul 14 à 15 cupcake vormpjes met het beslag en bak ze +/-18 minuten (of tot een prikker er schoon uit komt). Laat afkoelen.
- Voor de frosting meng je alle ingrediënten (buiten de suiker) in een grote kom, voeg er dan beetje bij beetje de suiker aan toe. Het kan zijn dat je niet alle suiker nodig hebt: de ene keer is het mengsel al sneller stijf dan de andere keer. Gewoon een beetje opletten dus :-)
- Spuit de frosting op de afgekoelde cakes en werk af met een beetje gedroogde lavendel. Bewaar in de koelkast.
Liefs, Karolien
Geef een reactie