... van karolien

  • recepten
  • DIY & ander leuks
  • Bestellen?
  • webshop
  • over Karolien

Lasagne (from scratch!)

16 oktober 2015 by karolien Leave a Comment

lasagneOh yum. Als je hier geen honger van krijgt … dan heb je niet graag lasagne ;). Soms heb ik écht zin om een avondmaal klaar te maken waar werk aan is. Begrijp me niet verkeerd, ik ben op zo’n dagen niet van plan om konijnen te villen en daarvan een stoofpotje met huisgebrouwen trappist van te maken, maar nu en dan een extra efforke vind ik wel fijn om te doen. Deze lasagne was niet op 1-2-3 klaar, maar je kan hem gemakkelijk voorbereiden en hem dan 45 minuten voor etenstijd gewoon nog in de oven schuiven.

lasagne3

Voor deze lasagne maken we alles zelf: de saus, de bechamel en de pasta. Aan zelf gehakt draaien of kaas fabriceren doe ik (nog) niet mee, maar hou je vooral niet in ;).

Ik maakte hem op een doordeweekse -vrije- dag voor vriendlief en mezelf. Maar toen ik de eerste hap had genomen wist ik al direct wat ik tijdens onze volgende dinnerparty zou serveren …

Lasagne (from scratch!)
 
Save Print
Ingredients
  • PASTA
  • 300 gram bloem
  • 3 eitjes
  • 30ml olijfolie
  • snuf zeezout
  • TOMATENSAUS
  • Scheut olijfolie
  • 1 sjalotje
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes look
  • 1 theelepel gerookt paprika poeder
  • 350 gram gemengd gehakt (varken/kalfsgehakt)
  • 500 gram tomaten passata
  • 140 ml geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 eetlepel tomaten ketchup
  • Zout en peper naar smaak
  • BECHAMEL
  • 50 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 500ml volle (bio) melk
  • Zout, peper en nootmuskaat naar smaak
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • AFWERKING
  • 100 gram (of meer naar wens) geraspte parmezaanse kaas
Instructions
  1. Oké, let's do this!
  2. Je begint met het maken van je pasta. Hiervoor Meng je eigenlijk gewoon alle ingrediënten tot een vast geheel. Dit kan met de handen of met een keukenmachine. Als je het met de machine maakt, kneed het deeg dan nog even door met de hand.
  3. Vorm een mooi bolletje en pak het deeg in in plastiek folie. Laat het rusten.
  4. Dan zijn de sauzen aan de beurt.
  5. Verhit een pan met de scheut olijfolie.
  6. Snipper je sjalot, je rode ui en de knoflook fijn en doe in de pan. Laat even bakken en strooi er dan het gerookt paprika poeder over. Meng goed.
  7. Bak dan je gehakt mee voor een paar minuutjes (tot het zogoed als gaar is).
  8. Schep de geconcentreerde tomatenpuree onder het mengsel en laat even meebakken.
  9. Voeg nu de passata en de ketchup toe. Meng alles goed en kruid met peper en zout. Laat even pruttelen op een zacht vuurtje.
  10. Begin intussen aan je bechamelsaus.
  11. Smelt het klontje boter op een middelhoog vuur. Als het gesmolten is, strooi je er de bloem doorheen. Deze laat je garen tot je de geur van koekjes herkent (een paar minuutjes). Blijf goed roeren zodat het niet aankoekt (je zou bijna zin krijgen in koekjes!).
  12. Als je roux klaar is giet je er beetje bij beetje de melk bij, blijf goed roeren. Hierdoor krijg je een mooi gebonden saus.
  13. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat en voeg als laatste de kaas toe. Zet aan de kant.
  14. Proef je tomatensaus en kruid af indien nodig. Zet aan de kant.
  15. Zet je ovenschotel alvast klaar en vet hem in met olijfolie. Zorg dat je sauzen en kaas in de buurt zijn.
  16. Zet een grote pot water op het vuur en strooi er voldoende zout in. Leg een schuimspaan (of grote lepel) klaar en hou je vergiet in de aanslag.
  17. Neem je deeg en verdeel het in 2.
  18. Bebloem je werkblad en rol 1 deel uit, zo dun mogelijk (heb je een pastamachine, dan kan je dat hiermee doen).
  19. Verdeel dit stuk dan in 4 grote plakken, dit zijn je lasagne vellen. Leg ze klaar op een schone handdoek of een roostertje. Doe hetzelfde met het andere deeg.
  20. Schep alvast je eerste laag in de ovenschotel: de tomatensaus. Strooi er wat kaas over.
  21. Nu gaan we de pasta koken. Elk vel gaat apart in de kookpot, voor ongeveer 1 minuut. Daarna spoel je het deeg af (ik leg het in het vergiet) met koud water.
  22. Leg 2 vellen deeg over de tomatensaus (of hoeveel er in je ovenschotel gaan) en smeer er dan een royale laag bechamel over. Daarna weer 2 gekookte pastavellen, tomatensaus, kaas, … tot alles op is!
  23. De oven verwarm je voor op 180°C.
  24. De lasagne mag 45 minuten in de oven van 180°C of tot dat de pasta gaar is (even in prikken).
  25. Smakelijk!!
3.4.3177

Liefs, Karolien

Filed Under: dinner, recepten Tagged With: kaas, lasagne

« Swirly cookies
Kruidnootjes »
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe:  

Hi there!

  • Email
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom op van Karolien! Hier deel ik met plezier receptjes, DIY’s en tips over hoe je de perfecte gastvrouw kan zijn. Nu en dan komt er ook eens iets voorbij over onze recente verbouwing of andere leuke dingen. Wil je graag iets vragen of iets bestellen? Mail me op karolien@vankarolien.be!

zoeken

Copyright © 2019 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress