Ik denk dat je Kerst dessert bijna niet klassieker kan dan met deze Kerststronk. Gevuld met slagroom en een zoete rode confituur maakt dat bijna iedereen hem lekker gaat vinden. Je kan de confituur ook vervangen door bijvoorbeeld lemon curd (hoe lekker is dat!!) en er wat gekonfijte citroentjes opleggen.
De truck om de stronk perfect opgerold te krijgen is de volgende: als je de cake op je bakplaat hebt gebakken leg je hem op een vochtige handdoek met wat suiker over gestrooid. Trek er voorzichtig het bakpapier af. En dan rol je de nog warme cake op mét de handdoek en laat je hem zo afkoelen. Daarna rol je hem voorzichtig terug uit, vul je hem en rol je hem terug op.
- CAKE
- 4 eitjes
- 125 gram suiker
- 60 gram bloem
- 60 gram maiszetmeel
- Snufje zout
- (zuivere, vochtige handdoek en wat suiker om op te rollen)
- VULLING
- Confituur naar keuze (ik gebruikte pruimen+kersen)
- 250 gram volle room
- 75 gram bloemsuiker
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Klop de ei gelen op met de suiker, tot het geheel bleek ziet (ongeveer 5 à 7 minuten kloppen). Zeef er de bloem, maiszetmeel en zout in en meng er onder.
- Klop de eiwitten stevig op en schep ze voorzichtig onder het beslag.
- Beleg een bakplaat met bakpapier en verdeel het deeg over de bakplaat. Bak de cake ongeveer 15 minuten, of tot hij mooi goudbruin ziet.
- Haal hem uit de oven, maak een zuivere handdoek wat vochtig, strooi er wat suiker over en leg de cake dan in de handdoek, met het bakpapier naar boven. Trek het bakpapier er voorzichtig af en rol de cake dan, samen met de handdoek, op. Laat zo afkoelen.
- Klop de room op met de bloemsuiker, zet je confituur klaar.
- Als je cake bijna is afgekoeld kan je hem samenstellen: confituur verdelen, slagroom verdelen (ongeveer ¾ van het geheel) en dan terug oprollen (zonder handdoek). Dan snijd je de kontjes er af en kan je beginnen met versieren: smeer een dun laagje slagroom over de hele stronk en werk af met een paar toefjes slagroom.
Liefs, Karolien
Geef een reactie