... van karolien

  • recepten
  • DIY & ander leuks
  • Bakboek
  • webshop
  • over Karolien

Kaneeltaart met gezouten karamel drip

14 oktober 2019 by karolien Leave a Comment

Een kaneelcake met een mascarpone frosting en gezouten karamel on top. Kan niet slecht zijn, toch? Zo’n karamel drip stond al lang op mijn lijstje. Niet heel moeilijk, maar wel wat meer werk dan mijn gebruikelijke chocoladedrip. Als je karamel maakt mag je niet in de suiker roeren en moet je héél voorzichtig zijn als je de room erbij giet. Een werkje waar ik nog wat op ga oefenen, maar waar ik blij mee ben dat ik het geprobeerd heb!

Ik versierde met kaneelstoksnoepjes, kandijstokken, verse rozemarijn en een macaronnetje. Maar zelfs zonder iets erbij is het al een pareltje om naar te kijken (en op te eten!).

Kaneeltaart met gezouten karamel drip
 
Save Print
Er is ruim voldoende karamelsaus om over de taart te gebruiken. Gebruik de overige saus gerust over vanille ijs of over anders lekkers :-)
Ingredients
  • CAKE
  • 480 gram zelfrijzende bloem
  • ½ tl baksoda
  • 3 tl kaneel
  • Snuf zout
  • 225 gram zachte boter
  • 300 gram bruine suiker
  • 240 ml karnemelk
  • 5 eitjes
  • 1 tl vanille extract
  • FROSTING
  • 300 gram mascarpone
  • 150 gram room
  • 150 gram bloemsuiker
  • 1 tl amandelextract
  • 1 tl kaneel
  • (suikerwater voor de afwerking)
  • KARAMEL
  • 250 gram suiker
  • 250 gram room
  • 50 gram boter
  • Zout naar smaak
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Doe de bloem, soda, kaneel, zout, boter, suiker en de helft van de karnemelk in de mengkom en meng tot een ietwat kruimelig beslag. In een andere kom meng je de eitjes met de overige karnemelk en het vanille extract. Meng dit beslag onder het kruimelige deeg in 3 delen. Zorg dat je beslag goed gemengd is zonder klontertjes. Verdeel het beslag in 2 met bakpapier belegde springvormen van 20 cm. Bak de cakes +/- 50 minuten op 175°C.
  3. Laat de cakes afkoelen.
  4. Doe voor de frosting alle ingrediënten in een mengkom en klop tot je een stevige frosting hebt.
  5. Snijd de cakes doormidden, smeer er met behulp van een bakkwast wat suikerwater over (net voor je de frosting erop doet) en verdeel de frosting over de 4 lagen en werk af aan de buitenkant.Laat opstijven in de koelkast.
  6. Voor de karamel laat je de suiker in een pannetje smelten zonder er in te roeren. Je mag nu en dan wel eens met de pan 'wiegen'. Doe dit tot alle suiker is opgelost en het een amberkleur heeft. Warm in een andere pannetje de room op. ALs je suiker klaar is giet je VOORZICHTIG de room bij de karamel terwijl je roert. Dit is warm en als het spettert is het nog warmer, dus hier kan je niet voorzichtig genoeg zijn. Doe de boter erbij en zet eventueel nog even op het vuur om de boter te doen smelten. Voeg naar smaak zout toe en laat de saus afkoelen.
  7. Giet de ietwat afgekoelde saus over de taart en laat de saus wat 'drippen' langs de zijkant. Versier naar hartenlust.
3.5.3208

Liefs, Karolien

Filed Under: recepten, sweets

« Taartje met peer, pruim, kardemom en speculaaskruiden
Kerst inspiratie »
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this recipe:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

  • E-mailadres
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom op van Karolien! Hier deel ik met plezier receptjes, DIY’s en tips over hoe je de perfecte gastvrouw kan zijn. Nu en dan komt er ook eens iets voorbij over onze recente verbouwing of andere leuke dingen. Wil je graag iets vragen of iets bestellen? Mail me op karolien@vankarolien.be!

zoeken

Copyright © 2021 · by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress