Ik hou echt van ijsjes. Ik kijk nu al uit naar de zomer, wanneer manlief en ik ’s avonds na het eten wel vaker de stad inwandelen om een ijsje te gaan eten. Of wanneer we stoppen tijdens een fietsritje voor een ijsje. Het lijkt nu alsof we alleen maar ijsjes eten, maar … ik heb gewoon wel heel graag ijsjes ;-)
Geen wonder dat ik graag een ijsmachine op onze huwelijkslijst had staan. Eentje die past op de Kitchenaid (zodat we niet weer een extra machine in de kast hebben staan). Heel tevreden met deze cadeau (danku mama!) en intussen al aan de 3e (of 4e?) batch zelfgemaakte ijsjes bezig. Tot nu toe nog erg braaf geweest in de smaken (vanille blijft toch wel favoriet) maar karamel en chocolade staat zeker op de planning. En citroen, aardbei, koekjes, … waar hadden we het weer over? Oeps :-)
Toen mijn ijs aan het draaien was, kwam ik opeens tot het besef dat ik helemaal geen potjes meer had om het in te doen. Net klaar met de food prep voor de week, was ik zowat door al mijn potjes heen en de schattige kartonnen ijsbekers van de Flying tiger waren ook op (wanneer komen jullie terug??). Glazen potjes dan maar. Ziet er wel leuk uit eigenlijk, vinden jullie ook niet?
Weet je wat er niet leuk uit ziet? Een bus slagroom. Altijd zo’n lelijke verpakking. Nu ben ik meer voor de zelfgemaakte slagroom (wie niet) maar als je volk over de vloer krijgt, een feestje hebt of er gewoon geen zin in hebt, is zo’n bus wel gemakkelijk. Een leuke tip om die bus vrolijker te maken: plak er een stukje inpakpapier over! Ziet er veel leuker uit en – laten we onszelf niets wijsmaken – we vinden het vaak ook gewoon lekkerder als het er lekker uit ziet, toch?
- 6 eierdooiers
- 300 gram suiker
- 700 ml volle melk
- 400 ml room (min. 30%)
- 2 vanillestokken
- Doe de melk met de room en de vanille stokken* in een grote kookpot. Laat dit een half uurtje rustig trekken op een laag vuur. Zet het vuur dan hoger en breng het geheel aan de kook. Klop intussen de eierdooiers met de suiker op tot het wat lichter kleur. Als het melk mengsel kookt haal je het van het vuur en giet je een beetje bij het ei/suikermengsel, klop het goed door, nog een beetje melk erbij, nog eens goed doorkloppen en meng dan dat mengsel onder de rest van de melk. Zet de pot terug op een laag (!!) vuur (dit mag niét meer koken) en blijf goed roeren tot je een lichte pudding substantie krijgt (als je een lepel er in steekt en een streep trekt en deze streep goed zichtbaar blijft is hij goed)**. Laat het mengsel dan afkoelen (laat het bijvoorbeeld een nachtje rusten). Giet het mengsel dan in je ijsmachine en laat het zo'n 45 minuten draaien. Verdeel het ijs dan over een paar kleine bakjes of één grote bak en zet in de vriezer voor (minstens) een paar uur.
- * ik gebruik hier ook wel ooit de vanille stokken voor die in mijn vanille extract zitten als ik geen verse in huis heb. Gaat prima (en zo bespaar je weer een beetje op vanille stokken ;-)
- ** de laatste keer had ik mijn mengsel niet lang genoeg op het vuur laten staan, waardoor het ijs niet stevig werd in de machine. Ik heb het toen terug in de kookpot gedaan en het nog wat meer laten verdampen. Moest je ijs dus na 45 minuten nog steeds heel lopend zijn, kan je dit proberen.
Liefs, Karolien
Geef een reactie