Sinds ik mijn vanille ijs voor de 3e keer had gemaakt, vond ik het tijd voor een nieuwe uitdaging (al blijft vanille mijn all time favorite!). Ik maakte dulce de leche ijs én brownie ijs, waar je het recept binnenkort ook van krijgt. En jongens wat is dat toch lekker! Zelfgemaakt ijs is écht wel een enorm verschil met gekocht ijs en nu ben ik helemaal op dreef. Verwacht dus maar heel wat nieuwe ijs recepten in de komende tijd …
Ik zette de ijs-maak-kom van Kitchenaid op onze huwelijkslijst en ben er dus wel echt heel blij mee. Ik probeer hem altijd in de vriezer te zetten, zodat ik meteen kan draaien als mijn beslag klaar is. Maar dat was ik deze keer op een of andere manier vergeten … plaats nodig in de vriezer, die kom er uit en er niet meer terug in gezet. Dju, die krijg je dus niet zo snel koud. Gelukkig wordt zelfgemaakt ijs alleen maar lekkerder als je dat beslag een nachtje in de koelkast laat rusten, waardoor ik de volgende ochtend mijn dag begon met het draaien van heerlijk ijs (en mezelf moest tegenhouden om er niet mee te ontbijten).
Moest je nog twijfelen over zo’n ijsmachine, ik ben voorstander. Ik maakte al verschillende ijsjes zonder machine (deze bijvoorbeeld) maar oh, dit is zo-veel-lekkerder!
Oh ja, maak alles nog wat lekkerder met zelfgemaakte ijshoorntjes. Als dat geen feest is?! Ik ‘topte’ mijn ijs met zelfgemaakte karamellen met zeezout, maar dit kan je weglaten of gekochte karamel aan toevoegen als je daar geen zin in hebt. Maar degene die als eerste een bolletje krijgt zal je dankbaar zijn dat je dit er wél hebt opgedaan ;-)
- 230 gram room (+30%)
- 440 gram volle melk
- 230 gram dulce de leche (dit kan je zelf maken van een blikje gecondenseerde melk, vind je zo op google of pinterest)
- 6 eigelen
- 120 gram suiker
- Snufje zout
- 1 el vanille extract
- 1 à 2 eetlepels dulce de leche voor door de ijs
- stukjes gezouten karamel voor erbovenop
- Doe de room, melk en dulce de leche in een grote kookpot en zet op een middelhoog vuur. Roer goed tot alle karamel is opgelost en het zo net niet begint te koken. Intussen klop je de eigelen met de suiker en het zout tot een lichtere geheel. Voeg dan het vanille extract toe aan het melk mengsel en haal even van het vuur. Voeg een beetje melk mengsel toe aan de eitjes en meng goed, weer een beetje mengsel toevoegen en roeren en dan doe je dit beslag bij de rest van het melkmengsel in de grote kookpot en zet je deze terug op het vuur. Kook in tot een lichte puddingtextuur. Giet dan over in een andere kom en zet een nachtje in de koelkast. De volgende dag draai je het ijs volgens de gebruiksaanwijzing van je machine en doe je er als laatste de lepel dulce de leche door en werk je alles af met stukjes gezouten karamel.
Liefs, Karolien
Geef een reactie