Ik weet eigenlijk niet zo goed of ‘gevulde koeken’ zo bekend zijn in België. Wij woonden vlak naast de Nederlandse grens en deden onze inkopen vaker in Valkenswaard dan ‘bij ons’. Gevulde koeken zaten wel vaker in het winkelmandje en zijn voor mij de ultieme ‘winterkoek’.
Normaal gezien zijn ze gevuld met amandelspijs, wat ik hier niet zo gemakkelijk kan vinden. Blijkbaar kan je dat ook zelf maken (heel simpel zelfs) maar ik had al marsepein meegebracht, dus die ging in de koeken! Ik weet eigenlijk nog altijd niet wat het verschil is tussen amandelspijs en marsepein, maar dat laatste proeft naar mijn mening gewoon veel feller door.
Anyway, het receptje voor deze koeken is niet erg moeilijk en genoeg voor ongeveer 11 koeken. Ze zijn stevig en vullend, dus perfect na een koude winterwandeling.
- DEEG
- 400 gram bloem
- 200 gram suiker
- Snufje zout
- 250 gram koude boter, in blokjes
- 2 eetlepels koud water
- VULLING
- 250 gram marsepein (of amandelspijs)
- 1 ei
- Geutje amandelextract
- AFWERKING
- 1 eigeel
- Amandelschilfers
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en mix tot een mooi deeg. Draai in plastiek folie en laat een uurtje rusten op het werkblad.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Rol het deeg uit en steek er 22 rondjes uit. Leg er 11 op een bakplaat.
- Meng de marsepein met het ei en amandelextract en lepel wat van de vulling op elk van de rondjes.
- Leg alle koeken dicht met de andere 11 rondjes, druk dicht langs de zijkant met een vork, bestrijk met eigeel en strooi er wat amandelschilfers over.
- Bak de koeken 15 à 17 minuten.
- Laat afkoelen op een rekje.
Liefs, Karolien
Geef een reactie