Soms maak ik iets als avondeten waarvan ik 1) niet verwacht dat het de moeite is om een artikel van te maken of 2) gewoonweg vergeet om foto’s van te maken of 3) niet wil stoppen met eten om er foto’s van te maken (maar een Instagram foto altijd wel kan). Vaak is optie 3 van toepassing, daarom voer ik vanaf nu #instagramfood in ;).
Eigenlijk durf ik dit geen recept noemen – er zitten amper ingrediënten in, ik gebruik een bouillonblokje, (oeps! Daar houd ik eigenlijk helemaal niet van) en is in een mum van tijd klaar – … Maar toch ga ik het met jullie delen! Wànt deze gehaktballetjes hebben eigenlijk wel een heel lekker sausje die perfect samen gaan met kroketjes en erwtjes met worteltjes (het heeft zelfs wat weg van het köttbullar sausje van Ikea!). Smakelijk!
- 500 gram gehakt (ik gebruikte deze keer kippengehakt, maar het kan ook perfect met kalfs/varken)
- 33ml room
- Een half blokje vleesbouillon
- Draai van de pepermolen
- 20 gram boter (+extra voor te bakken)
- 30 gram bloem
- Melk om te verdunnen (naar wens, ik gebruikte ongeveer 4 eetlepels)
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Zet je vuur half hoog en doe er een klontje boter in. Neem een ijslepel en maak hier gehaktballetjes van van het gehakt (als ik kippengehakt neem doe ik er geen extra kruiding bij). Bak de ballen goudbruin in de pan en doe ze dan in een ovenschaal. Bak ze verder op 200 graden voor ongeveer 15 minuten.
- Maak in dezelfde pan de saus: smelt de 20 gram boter en voeg hier de bloem aan toe (je maakt een roux).
- Als de roux klaar is voeg je er de room aan toe, blijf roeren tot je saus indikt.
- Verkruimel de bouillon erbij en blijf goed roeren met een klopper. Zet je vuur wat lager indien nodig. Geef de saus een draai van de molen.
- Indien nodig, verdun je saus met wat melk. Ik voegde er ongeveer 4 eetlepels melk aan toe.
- Proef tussendoor goed en kruid bij of verdun indien nodig.
- Als je saus klaar is, doe je er de gehaktballen doorheen.
- Serveer met kroketjes en erwtjes & worteltjes!
Liefs, Karolien
(foto via Instagram – volg me via @karolienvanoppen)
Geef een reactie