Ik maakte hier al eens ooit een suikerbrood, maar onlangs kwam ik een recept tegen voor een Fries suikerbrood. Dat had ik wel eens ooit gegeten op vakantie en was toen heel lekker. Hetgeen wat ik mij hiervan herinner is dat er wat kaneel in zit en het nog meer suiker bevat dan een ‘Belgisch’ suikerbrood. Met mijn cravings in het achterhoofd probeerde ik het receptje eens uit (het komt van Carola bakt zoethoudertjes)!
Over het algemeen doet het brood me meer denken aan een cake dan aan een brood (maar is dat iets slecht?). Ik ben grote fan van suikerbrood met een hartig beleg (liefst paté, maar dat mag even niet voor de baby) maar de meeste fans die ik ken eten het het liefst met een laag boter op. Maar hé, doe het gerust zoals jij het zelf wil.
- 300 gram tarwebloem
- eetlepel droge gist
- 15 gram suiker
- Snuf zout
- Theelepel kaneel
- 200 gram koude melk
- 50 gram zachte boter
- 190 gram parelsuiker
- Doe de bloem, gist, suiker en kaneel in een kom. Meng al eens door. Meng er dan de melk en gist door. Als een deeg zich begint te vormen meng je er de zachte boter in blokjes onder. Kneed dit (of laat je keukenmachine kneden) tot een samenhangend deeg. Laat dit deeg dan 15 minuten rusten.
- Kneed dan je parelsuiker order het deeg (dit gaat het gemakkelijkste als je met je handen even kneed). Laat het deeg 5 minuten rusten.
- Rol het deeg dan uit tot een vierkant, strooi er nog wat extra kaneel over en plooi de bovenkanten naar binnen. De zijkanten rol je op naar binnen en leg het deeg dan met de plooi naar beneden in een met bakpapier belegde cakevorm.
- Laat het deeg nu nog eens 15 minuten rusten.
- Bak het brood nu 30 minuten op 170°C.
- Haal het brood best meteen uit de vorm als het uit de oven komt, maar wees voorzichtig met de (hete!) parelsuiker. Laat afkoelen.
Liefs, Karolien
Geef een reactie