I could eat this everyday. Oh wat is dit lekker! Eggs benedict stond al eeuwig op mijn ‘bestel eens tijdens een ontbijt’ lijstje (ja, ik heb lijstjes voor àlles) en tijdens ons weekendje in Amsterdam was het eindelijk zover. Oh-wat-lekker. Eenmaal thuis gingen er geen twee dagen over of ik stond zelf al in de keuken om het uit te proberen! Het is een beetje tricky (de saus kan gemakkelijk schiften en je moet een eitje pocheren), maar ik probeerde een paar tips uit die ervoor zorgen dat het gaat lukken. De belangrijkste? Rustig blijven, het heeft even tijd nodig.
Tip 1: Pocheren
Je eitje kan je best pocheren in een hogere pan in plaats van in een kookpot + een geutje azijn toevoegen.
Breek je eitjes elk in een apart kommetje. Doe je water met de azijn in de pan en breng tot een kookpunt. Zet je vuur dan 2 tikjes lager, wacht een half minuutje en glijd er dan heel voorzichtig de eitjes in. Laat 4 à 5 minuutjes koken (tot ze niet meer doorzichtig zijn) en haal ze er dan met een schuimspaan uit. Laat uitlekken op een stuk keukenpapier.
Tip 2: Hollandaise saus
Voeg je boter super langzaam toe tijdens het saus kloppen, anders kan ‘ie gaan schiften. Ik vond op Pinterest ook recepten om dit sausje in de blender te maken, hier kan je dat recept vinden.
Tip 3: Variëren
Lust je niet graag ham of brioche brood, maak het dan met zalm en avocado op een stukje donker brood. Of op een croissant!
- SAUS
- 2 eigelen
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel witte wijn azijn
- 2 theelepels koud water (of meer indien nodig)
- 100 gram boter
- Peper en zout
- ---
- 4 eitjes
- 4 sneden brioche brood
- Ham (ik gebruikte ambachtelijke ham)
- Veldsla (of ander groen)
- Begin met de saus: smelt de boter in een pannetje.
- Doe de eigelen samen met de mosterd en azijn in een kom en zet au bain marie op een kookpot met water. Klop luchtig.
- Voeg dan héél voorzichtig de boter beetje bij beetje toe en blijf goed kloppen tot alle boter is opgenomen en je een mooi gebonden saus hebt. Kruid af met peper en zout. Voeg het water toe als de saus wat te dik is.
- Zet je pan met water en azijn op en breng tot het kookpunt. Breek je eitjes in aparte kommetjes, zet het vuur lager, wacht even en glijd de eitjes er dan in. Kook een paar minuten (+/- 4 min) tot de eitjes niet meer doorzichtig zijn. Haal uit het water en laat uitlekken op keukenpapier.
- Rooster je brood, beleg met ham, leg het eitje er op (1 per boterham) en lepel er wat saus over. Werk af met wat veldsla of spinazie.
Liefs, Karolien
Geef een reactie