I’m dreaming of a … creamy Christmas :-) Een karamel creamy Christmas om precies te zijn! Organiseer je een brunch voor Kerst, probeer dan zeker deze verse donuts eens uit. Je hebt er even voorbereidingstijd aan, maar de dag zelf moet je enkel nog bakken en vullen. Vers zijn ze het allerlekkerst, maar een dagje erna kan ook nog perfect :-)
Meestal als ik donuts maak, dan bak ik ze in de oven (in een bakvorm). Maar nu en dan doe ik eens extra mijn best en vul ik een grote kookpot met olie om ze te frituren. De donuts proeven dan meer naar smoutebollen als naar donuts in mijn ogen, maar als je dat graag hebt is dit zeker een receptje voor jou ;-)
- DONUTS
- 260 gram bloem + 3 à 4 eetlepels
- Snufje zout
- 25 gram suiker
- 1 eetlepel droge gist
- 70 ml lauwe melk
- 3 eieren
- 125 gram zachte boter
- zonnebloemolie om te frituren
- extra suiker om de donuts in te rollen
- VULLING
- 110 gram suiker
- 40 ml water
- Snuf zout
- 250 ml melk
- 3 eigelen
- 35 gram donkerbruine suiker
- 20 gram maiszetmeel
- 20 gram boter
- 300 ml room
- DONUTS
- Meng de gist met de lauwe melk en laat een paar minuutjes rusten. Meng hier dan de droge ingrediënten onder, daarna de eitjes en als laatste de zachte boter. Kneed tot je een glad deeg hebt wat nog wat plakt. Voeg de extra eetlepels bloem toe als het deeg echt nog te hard plakt. Stort je deeg dan in een bebloemde grote kom, dek af en laat een nacht rusten in de koelkast.
- Maak alvast je vulling: Doe hiervoor de suiker met het water in een kookpotje en laat het inkoken tot karamel. Hiervoor laat je de suiker gewoon oplossen in het water ZONDER er in te roeren. Je kan een beetje met de pot 'swirlen' zodat alle suiker goed oplost. Zet intussen een andere kookpot op het vuur met de melk in en verwarm tot die bijna kookt. Als de suiker karamel is geworden (goudbruin) haal hem dan van het vuur en giet er een heel klein beetje melk bij (voorzichtig !!! het spettert). Als het grootste gespetter klaar is, voeg je beetje bij beetje de rest van de melk aan de pan toe. Zet het terug op het vuur tot dat alles een mooi geheel is. Intussen doe je de eierdooiers, de bruine suiker en het maiszetmeel in een andere kom en meng je. Giet dan een beetje van het melk mengsel bij de eierdooiers, klop door elkaar, weer een beetje meer melk erbij, weer mengen en zo tot alle melk bij het mengsel zit. Giet dan het hele mengsel terug in de kookpot en zet terug op het vuur, kook in tot een pudding (goed mengen).
- Als hij goed is ingedikt haal je de pot van het vuur en meng je de boter en het zout erdoor. Giet het in een kom, dek af met plastiek folie en zet in de koelkast om af te koelen.
- De volgende dag haal je het deeg uit de koelkast, rol je het uit op een bebloemd werkblad en steek je er rondes uit. Leg deze rondes op een met bakpapier belegde bakplaat en zet ze ergens warm om te rijzen (zo'n 2 uur). Als de donuts verdubbeld zijn in grootte, kan je beginnen bakken. Vul een grote kookpot met olie (of gebruik je frietketel) en verwarm tot 180°. Frituur de donuts tot ze goudbruin zijn langs beide kanten. Rol ze meteen door kristalsuiker als ze uit de olie komen.
- Voor de vulling klop je de 300 ml room op en meng je dit met de pudding. Snijd een opening in elk van de donuts en spuit een royale hoeveelheid van de pudding in de donuts. Bewaar in de koelkast als je ze niet meteen opeet :-)
Liefs, Karolien
Geef een reactie