Het idee om eens ‘echte’ donuts te maken spookte al langer door mijn hoofd. Ik maak normaal altijd donuts in de oven met een bakplaatje en die vind ik persoonlijk heerlijk. Ze proeven meer naar cake dan naar donuts, maar hé, ze zien er altijd wel prachtig uit. Op een regenachtige avond dacht ik opeens, ach, ik probeer het gewoon eens. Ik vond een receptje voor ‘the perfect yeast donuts’ en ging aan de slag. Deze schatjes zijn dus met gist gemaakt en je moet ze laten rijzen. Een frituurketeltje heb ik niet dus ik vulde een kookpotje met zonnebloem olie en frituurde ze daar in. Dat ging prima!
Toen ik ze proefde was ik eerlijk gezegd een beetje teleurgesteld. Dat proeft toch helemaal niet naar de donuts die je in de winkel koopt? “Dat proeft naar smoutebollen!” was mijn eerste reactie. Na een beetje opzoekwerk kwam ik erachter dat er dus verschillende soorten bestaan. Een daarvan zijn gist donuts, de ander zijn ‘cake donuts’ maar dan ook gefrituurd. Weten we dat ook weer (en staat er weer iets nieuws op de planning om te proberen). Gelukkig heeft vriendlief graag smoutebollen en werden ze toch met veel liefde onthaald ;).
Bij donuts horen ook ‘donut holes’. Deze vulde ik op met aardbeienconfituur en rolde ik in de suiker.
- 450 gram bloem
- 60 gram suiker
- Zakje gist (11gr)
- Snuf zout
- 100 ml water
- 150 ml azijn
- Scheutje azijn
- 1 ei
- 60 gram gesmolten boter
- AFWERKING
- Suiker
- Kaneel
- Confituur
- Doe de bloem, suiker en zout in een kom. Meng de gist met het lauw water en laat even staan.
- Meng dan het gistmengsel onder het bloemmengsel. Doe er het ei bij, de melk, azijn en de gesmolten boter. Meng tot een glad geheel. Laat het deeg 1 tot 2 uur rijzen.
- Rol het deeg dan uit tot +/- 2 cm dik en steek er met een ronde uitsteker de donuts uit. Laat de donuts en de donut holes nog eens rijzen op een stukje bakpapier voor ongeveer een uurtje.
- Verwarm dan je frituurketeltje of je olie in een kookpot. Test met een donut hole of de olie goed van temperatuur is: als het direct bruin wordt is het te warm, begint het niet te pruttelen is het nog te koud.
- Bak de donuts goudbruin aan beide kanten en laat uitlekken op een stukje keukenpapier. Als ze zijn afgekoeld rol je ze in de suiker of werk je ze af met een frosting.
- De donut holes kan je vullen met wat confituur en in suiker rollen.
Liefs, Karolien
Geef een reactie