Sinds ik de eerste keer “Julie and Julia” zag, was ik benieuwd naar de Chocolate cream pie die Julie maakt op een avond na een slechte dag …
“You know what I love about cooking? I love that after a day when nothing is sure and when I say nothing, I mean nothing. You can come home and absolutely know that if you add egg yolks to chocolate and sugar and milk, it will get thick. That’s such a comfort.”
Intussen heb ik de film al heel wat keren gezien en denk ik elke keer na afloop ‘nu ga ik hem maken!’. Niet dus. Maar toen ik onlangs een klassiek kookboek (uit 1971!) bij de Kringloop vond en hem daar ook in zag staan, wist ik dat het tijd was. Ik maakte een paar kleine aanpassingen: in het recept stond bijvoorbeeld om 1dl melk te gebruiken, maar ik geloof dat dat toch een tikfoutje was. Een liter melk leek me beter en ik voegde ook wat meer chocolade toe (want dat is altijd beter).
Op zich is er niet veel werk aan deze taart, maar je moet hem wel even de tijd geven om op te stijven. Maar oh-wat is ‘ie lekker! Zeker de moeite om een paar uur op te wachten. En Julie had gelijk: geen betere taart om je slechte dag op te fleuren.
- BODEM
- 175 gram koekjes (ik gebruikte petit beurre koekjes)
- 75 gram gesmolten boter
- 50 gram suiker
- VULLING
- 100 gram suiker
- 50 gram bloem
- Snufje zout
- 1 liter melk
- 100 gram donkere chocolade
- 4 eierdooiers
- 2 blokjes boter
- 1 eetlepel vanille extract
- AFWERKING
- 200ml room
- 2 eetlepels bloemsuiker
- Beboter een (glazen) taartvorm. Vermaal de koekjes met de suiker in de blender. Smelt de boter en vermeng het samen. Verwarm de oven voor op 180°C, bak de bodem 8 minuutjes en laat afkoelen.
- VULLING
- Doe de bloem, suiker en zout in een grote kookpot en meng er de melk door.Snijd de chocolade in stukken, doe in het mengsel en verwarm op een vuurtje. Blijf goed roeren tot alles is gesmolten en laat dan 10 minuutjes wat indikken. Blijf goed roeren.
- Doe de 4 eierdooiers in een kommetje, schenk er een beetje van het chocolademengsel onder, meng door elkaar en giet dit mengsel terug in de kookpot bij het andere chocolademengsel. Laat dit op een zacht vuurtje indikken tot een pudding.
- Giet de pudding op de bodem en laat de taart nu minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
- Klop de slagroom en spuit hem op de taart, lepel hem er op of serveer hem gewoon bij de taart.
Liefs, Karolien
Geef een reactie