Een taart met dulce de leche, dat stond al even op mijn lijstje! Ik kwam dit receptje tegen op Pinterest en besloot het eens uit te proberen :-) Het resultaat was een chocoladecake met een frosting van merengue met dulce de leche … heerlijk!
Die frosting is trouwens iets speciaals. Ik had nog nooit een merengue frosting gemaakt (je klopt hiervoor eiwit samen met suiker op tot merengue en voegt er dan boter aan toe) maar deze smelt dus gewoon in je mond. Jummy.
Vergis je niet, deze taart is zware kadee. Zorg dus dat je met genoeg volk bent als je hier aan begint ;-) de ‘voorbeeldtaart’ zag er véél groter uit (geen idee wat daar is misgelopen), maar voor mij kwam het eigenlijk wel goed uit dat hij wat kleiner uitviel. Ik had immers geen feest op de planning staan :-)
- CAKE
- 260 gram zelfrijzende bloem
- 320 gram suiker
- 85 gram cacao
- Snufje zout
- 1 tl bakpoeder
- 60 ml zonnebloemolie
- 180 ml melk + scheutje azijn (= gelijk aan botermelk)
- 180 ml heet water
- 2 eitjes
- FROSTING
- 130 gram bruine suiker
- 3 eiwitten
- 250 gram zachte boter
- 130 gram dulce de leche (gemaakt van een blikje gecondenseerde melk)
- AFWERKING
- Dulce de leche (zie omschrijving hieronder hoe je dat maakt)
- 150 gram donkere chocolade
- Snoepjes, chocolade, karamel, ...
- CAKE
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Meng de droge ingrediënten van de cake in een kom en voeg hier de olie aan toe. Vervolgens de melk, dan de eitjes en als laatste het heet water. Meng tot een glad (vloeibaar) beslag. Verdeel het deeg over 2 springvormen van 18cm doorsnede. Bak ze cakes 35 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt.
- Laat de cakes volledig afkoelen.
- DULCE DE LECHE
- Hiervoor zet je een blikje gecondenseerde melk in een grote kookpot helemaal onder water op het vuur, zo'n 3 à 4 uur. Zorg ervoor dat het blikje constant onder water staat. Als je het dan open doet heb je karamel!
- FROSTING
- Voor de frosting klop je de eiwitten met de bruine suiker tot een gladde merengue. Voeg dan blokje per blokje de zachte boter toe (het gaat op een bepaald moment lijken of het is geschift, gewoon doorkloppen tot het terug glad is.). Voeg dan de dulce de leche er aan toe. De frosting leek in mijn ogen heel rubberig, maar geen nood, dat is hij niet :-)
- AFWERKING
- Als de cake is afgekoeld snijd je de 2 stukken nog eens horizontaal doormidden. Smeer dan een laag dulce de leche op de cake, op de 2e laag smeer je frosting en op de 3e weer dulce de leche. Werk af met de frosting er op en rondom. Zet even in de koelkast om op te stijven. Smelt de chocolade au bain marie en druppel deze dan op de taart, werk af met wat extra frosting, chocolade en snoepjes.
Liefs, Karolien
Geef een reactie