Eindelijk nog eens tijd voor een nieuw hartig receptje! En het is eentje voor een grote groep deze keer: chili con carne. En als het niet voor een grote groep is, kan je een heel deel in de vriezer steken zodat je een voorraadje hebt. Want dat is altijd handig.
Niet moeilijk hoor, dit recept. Wel even tijd voor inrekenen: het moet zo’n 2 à 3 uur in de oven staan. En oh ja, je hebt een gròte pot nodig (of je kan het recept ook in 2 delen :-)
Serveer de chili met rijst, gemalen kaas, lente uitjes en zure room als je wil. Wel moeilijk om op de foto te zetten, zo’n kom chili. Maar laat je niet afleiden door zijn looks: het is lekker hoor ;-)
- 5 merguez worstjes
- 4 sjalotten
- 750 gram gemengd gehakt
- Klont boter
- 1,5 el gerookt paprika poeder
- 1 tl komijn
- ½ tl chili poeder
- Peper en zout
- 4 blikken rode bonen
- 4 blikken tomaten stukjes
- ¾ flesje donker bier (33cl)
- 600 ml vleesbouillon
- 3 geroosterde rode paprika’s zonder vel
- Verwarm je oven alvast voor op 200 graden.
- Zet een grote pot op het vuur en doe een grote klont boter er in. Als de boter gesmolten is snipper je de sjalotten fijn en bak je deze glazig. Snijd de worstjes in stukken en bak deze samen met de sjalotten in de pot tot ze bijna gaar zijn. Kruid alles met de paprikapoeder, komijn en chilipoeder. Schep dit op een bord en zet even aan de kant. Bak dan het gehakt in dezelfde pot tot het wat krokant is. Voeg de worstjes terug toe en bak even samen. Snijd de paprika's in stukken en bak even mee.
- Laat de rode bonen uitlekken, spoel ze af en giet ze bij het vlees. Voeg ook de tomatenstukjes, het bier en de bouillon toe en een royale hoeveelheid peper en zout. Roer alles goed om en breng terug aan de kook. Als alles terug begint te pruttelen zet je het deksel op de pot en zet je hem in de oven voor 2 uur. Schep goed om, kruid eventueel bij als het nodig is en zet nog even terug als je hem nog wat verder wil inkoken. Ik zet hem tot maximum 3 uur in de oven.
Liefs, Karolien
Geef een reactie