Het was al een tijdje geleden dat ik wat had gebakken en vond dat het tijd was om nog eens iets van mijn to-bake list te schrappen. Deze ‘boterkoek’ is een oer-Hollandse lekkernij met een ongelofelijk lekkere geur (moest ik ooit een geurkaarsenlijn uitbrengen: boterkoek zit er zeker tussen).
De smaak zit ergens tussen korrelig en chewy in en smaakt heerlijk bij de koffie. Volgende keer snijd ik ze in blokjes in plaats van punten, zo is de boterkoek perfect om cadeau te doen (in een mooi zakje, uiteraard).
Het receptje vond ik op Laura’s Bakery.
Boterkoek
Ingredients
- 250 gram bloem
- 200 gram suiker
- 200 gram zachte boter (leg tijdig uit de koelkast)
- 1 eetlepel vanille suiker
- 1 eitje
- 1 eigeel om te doreren
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet een springvorm van ongeveer 26 cm in met boter en bloem.
- Doe de boter en de suiker(s) in een kom en meng. Voeg dan het eitje toe en meng weer goed. Voeg als laatste de bloem toe. Je krijgt een heel stevig deegje.
- Doe het deeg in de bakvorm, maak je handen wat nat en smeer het deeg dan uit over de vorm. Maak dan een vork een beetje nat en snijd er wat 'streepjes' mee over de koek. Doreer hem met het eigeel.
- Bak de boterkoek dan voor ongeveer 30 minuten op 180°C.
Liefs, Karolien
Geef een reactie