Vriendlief kwam een tijd geleden op het idee dat hij nog eens bokkenpootjes wou snoepen. Nu komt hier in huis nog amper iets voorverpakt binnen, dus ik ging aan de slag om ze eens zelf te maken. Die koekjes waren geen probleem (ze zijn ook erg lekker om op zich te eten, zonder vulling) maar die vulling was wat anders.
Aangezien ik deze koekjes niet graag heb, wist ik in de verste verte niet hoe de vulling zou moeten smaken. In elk recept kwam ik wel wat anders tegen als vulling: marsepein, slagroom, … maar vooral veel botercrème met banketbakkersroom. Nu had ik eerlijk gezegd geen zin om botercrème én banketbakkersroom te maken, dus ik ging voor het eerste. Ik vond dat deze koekjes wel wat koffiesmaak konden hebben, dus ik voegde wat koffiepoeder toe aan de boter. Zo geschiedde: mijn bokkenpootjes met koffie botercrème!
Ik heb me laten vertellen dat ze het lekkerste zijn als eventjes hebben gerust. Zo kan de vulling in de koekjes trekken en lijken ze best wel op ‘the real deal’. Maar oordeel vooral een keer zelf ;)
- Voor de koekjes
- 200 gram eiwit
- 225 gram suiker
- snufje zout
- 175 gram amandelpoeder
- 75 gram poedersuiker
- 1 eetlepel vanille extract
- 40 gram bloem
- amandelschilfers
- Voor de vulling
- 250 gram boter (kamertemperatuur)
- 130 gram poedersuiker
- 2 eetlepels melk
- 3 theelepels instant koffiepoeder opgelost in 3 à 4 theelepels melk
- Afwerking
- 200 + 50 gram donkere chocolade
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Klop in een kom de eiwitten, de suiker en het zout stevig (tot je van die mooie pieken krijgt)
- Meng ondertussen het poedersuiker met de amandelpoeder.
- Als je eiwitten stevig geklopt zijn, doe je er het vanille extract bij. Vouw dan voorzichtig het amandelpoedermengsel erdoor (voorzichtig, anders klop je de lucht uit de eiwitten). Doe hetzelfde met de bloem (als hier klontjes inzitten: zeven of met een vork door mengen).
- Doe het beslag nu in een spuitzak en kies een mooi spuitmondje. Ik koos voor een plat met een gekarteld randje (moeten toch een beetje op pootjes lijken …).
- Spuit de 'pootjes' op een bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat ze ongeveer dezelfde grootte hebben, want je moet ze straks tegen elkaar gaan zetten.
- Bestrooi de koekjes met geschaafde amandelen.
- Bak de koekjes af in 15 minuten.
- Voor de vulling klop je de suiker met de boter met een mixer. Doe er dan een voor een de lepels melk bij en als laatste het koffiemengsel. Je krijgt nu een vrij stevige vulling, maar dan blijft 'ie goed tussen de koekjes zitten ;). Doe het mengsel in een spuitzak.
- Smelt 200 gram chocolade au bain marie. Is dit gesmolten, doe er dan de resterende 50 gram bij. Zo gaat je chocolade mooi glanzen.
- Als de koekjes gebakken en afgekoeld zijn, kan je ze vullen. Doe je chocolade in een koffiemok, zodat je goed kan 'dippen'.
- Leg nu alle koekjes naast mekaar en kijk welke het beste 'matchen'. Doe dan vulling op 1 koekje en leg het andere koekje erop. Dip dan beide uiteindes in de chocolade en laat deze uitharden.
- Smakelijk!
Liefs, Karolien
P.S.: Foto’s maken is niet simpel als je zo’n sjarel als Oscar in huis hebt
Geef een reactie