Laten we met de deur in huis vallen en eerlijk zijn: dit gerechtje heeft zijn looks niet mee. Maar ja, wat doe je met zo’n stoofpotje? Laat je zeker niet misleiden door zijn uitzicht. Deze ‘Boeuf Bourguignon’ gaat je zeker en vast bekoren!
Sinds ik de naam Julia Child hoorde zijn er heel wat recepten op mijn ‘foodbucketlist’ terechtgekomen. De chocoladepuddingtaart bijvoorbeeld. Boeuf Bourguignon was er ook een van, maar dat was me altijd een stap te ver. Ik kook amper met vlees (we leven hier praktisch als vegetariërs) en als er al eens vlees op tafel komt is dat bijna nooit een ‘echt’ stuk vlees. Een uitdaging dus! Net zoals de tarte tatin vond ik enkele dagen voor het einde van het jaar dat het tijd was om er werk van te maken.
Waar je aan moet denken voor je er aan begint? Het duurt best wel lang. Je moet alles apart stoven en daarna mag het nog 2,5 uur de oven in (dus die kan je in die tijd ook niet gebruiken). Alles zit wel in één pot, dus de afwas is wel oké ;). Je proeft wel dat er zoveel uren in hebben gezeten, het zit bomvol smaak en het vlees is super zacht en dradig. Als je graag stoofvlees hebt ga je dit geweldig vinden (ik heb dat helemaal niet graag en vond het ook super lekker!).
Hier zie je Julia nog even aan het werk … grappige vrouw hé. Ik serveerde het stoofpotje met kroketjes, maar het lijkt me ook heerlijk met puree (deze bijvoorbeeld!).
- 4 à 5 lappen dik spek
- 900 gram runderstoofvlees
- 1 ui
- 4 wortels
- Boter om in te bakken
- 1 teentje look
- Peper en zout
- 1 à 2 eetlepels bloem
- Ongeveer 300-350 ml rode wijn
- 200 ml rundsfond
- 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
- Een paar takjes tijm
- Een laurierblaadje
- 200 gram zilveruitjes (ik gebruikte er uit het vriesvak)
- Verwarm de oven voor op 230 graden.
- Neem een grote pot die ook in de oven kan (ik gebruikte een Creuset). Snijd de lappen spek in stukjes en bak ze aan in de pot tot ze lichtjes gekleurd zijn. Schep ze uit de pot en bewaar ze intussen op een bord.
- Dep de stukken rundvlees af met een stuk keukenrol en bak ze aan in het spekvet tot ze allemaal een gekleurd laagje hebben. Leg ze bij het spek op het bord. Snipper de ui fijn, schil de wortels en snijd ze in stukjes. Doe een klontje boter bij de overschot van het spekvet en bak er de ui en wortel in. Plet het teentje look en snipper het fijn, voeg het bij de rest en bak het allemaal even aan.
- Voeg dan het vlees en het spek toe en bak nog even. Strooi de bloem over het vlees (zodat alles bedekt is) en zet nu de kookpot (zonder deksel) 4 minuutjes in de oven. Schep het dan om en steek het nog 4 minuutjes in de oven (dit zou zorgen voor een licht krokant laagje op het vlees). Zet de pot terug op het vuur, verlaag intussen de oven tot 160°C.
- Kruid het geheel alvast met peper en zout, voeg de rundsfond en de wijn toe, laat even pruttelen. Voeg de tomatenpasta toe, de kruiden en de zilveruitjes (ik voeg ze gewoon bevroren toe). Schep alles goed om.
- Zet het deksel op de pot en zet hem nu 2,5 uur in de oven van 160°C.
- Haal er voor het serveren het laurierblaadje terug uit. De saus zou nu lekker zijn ingedikt. Serveer met kroketjes, puree of patatjes.
Liefs, Karolien
Geef een reactie