
Hoe leuk is dit tijdens het Kerstontbijt? Of tijdens een gezellig dineetje? Of om cadeau te geven? Deze bloempotbroodjes stonden al een tijdje op mijn probeerlijstje en vandaag had ik er eindelijk even de tijd voor. Wat zijn ze lief he?

Het deeg is een simpel wit brood deeg wat je ook gemakkelijk als een gewoon broodje kan bakken (ik had maar 6 potjes en bakte de overschot in een gewone bakvorm, ging prima!). Ik werkte de broodjes af met wat zeezoutvlokken voor ze de oven in gingen en dat maakte de korst extra lekker.
Ingrediënten
- 600 gram tarwebloem (+extra indien nodig)
- 2 tl zout
- 475 ml lauw water
- 2 tl suiker
- 1 zakje droge gist
- boter om in te vetten
- zoutvlokken om af te werken
Werkwijze
Doe het water, de suiker en de gist in een grote mengkom. Laat 5 à 10 minuutjes staan. Voeg dan de bloem en het zout toe en meng tot een deeg dat niet meer plakt. Blijft het plakken? Voeg dan beetje bij beetje nog een beetje bloem toe.
Laat het deeg verdubbelen in grootte (1 à 2 uur), verdeel het dan in stukken (ik had 6 bloempotjes en 1 cakevorm), vet je vormen goed in met boter en laat het deeg in de vorm ‘vallen’. Laat de broodjes nu nog eens 30 minuten tot een uur rijzen. Strooi er dan een beetje zeezout over.
Verwarm de oven intussen voor op 220 graden. Bak de broodjes 15 minuten op 220 graden, verlaag de temperatuur dan tot 190°C en bak nog eens 10-15 minuten.
Laat goed afkoelen op een afkoelrekje.
Liefs, Karolien
Geef een reactie