... van karolien

  • recepten
  • DIY & ander leuks
  • Bakboek
  • webshop
  • over Karolien

Appeltaart

11 december 2015 by karolien Leave a Comment


Hoewel ik ouderwetse appeltaart geweldig lekker vind (zeker met een bolletje ijs), ben ik grote fan van deze fancy versie van een appeltaart. Met een romige vulling, zoete appeltjes en een crumble topping is dit een echte showstopper. Oké het is eventjes werk, maar dan heb je ook wel wat. Ik vond hem -uiteraard- op Pinterest en heb er eigenlijk vrij weinig aan veranderd (hier kan je het originele recept terugvinden). In mijn ogen een perfect taartje om te serveren tijdens de feestdagen, of op eender welk feest doorheen het jaar.

Net zoals die ouderwetse appeltaart ook lekker met een bolletje ijs (of verse geklopte slagroom, jum!).

Ohja – hoewel ik voor ouderwetse appeltaart ‘oude’ appeltjes zou gebruiken, gebruik ik voor deze altijd verse en knapperige appeltjes. Deze keer gebruikte ik krakende Pink Lady appeltjes , dat zorgt voor ietwat knapperigheid in de taart. Heb je liever iets zuurder? Vervang dan 1 appeltje door een Granny Schmidt appeltje. Niet allemaal, anders loop je het risico dat het wel heel zuur wordt.

Ingrediënten

  • LAAG 1
  • 200 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram koude boter in kleine blokjes
  • 3 appels, geschild en in plakjes gesneden
  • LAAG 2
  • 2 eitjes
  • 200 ml room
  • 120 gram yoghurt
  • 100 gram bruine suiker
  • 1 eetlepel vanille extract
  • Snuf zout
  • LAAG 3
  • 120 gram bloem
  • 140 gram suiker
  • Theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • 80 gram boter

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet je springvorm in en leg een bakpapier op de bodem.
  1. LAAG 1
  1. Doe alle ingrediënten in een kom en meng met je handen, een pureestamper (ik bak met originele toestellen) of -het beste- een food processor. Ik heb dat niet in huis dus meng het eerst even met de machine, dan met de puree stamper en dan met mijn handen.
  1. Het ‘deeg’ lijkt een beetje op zand met klontjes in.
  1. Strooi 3/4 van de kruimels over de bodem en de zijkanten. Strooi hier dan de appels over (probeer de zijkanten een beetje te vermijden) en strooi hier de rest van het ‘deeg’ over. De taart gaat nu 20 minuten in een oven van 180°C.
  1. LAAG 2
  1. Maak ondertussen je tweede laag.
  1. Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed. Zet aan de kant.
  1. Na 20 minuten haal je de taart uit de oven en giet je er voorzichtig het mengsel over. Zet de taart dan nog eens 20 minuten in de oven van 180°C.
  1. LAAG 3
  1. De derde en laatste laag.
  1. Smelt je boter in een pannetje en voeg er dan de rest van de ingrediënten aan toe. Meng tot je dikke kruimels krijgt. Zet in de koelkast tot de taart klaar is.
  1. Haal je taart weer uit de oven en strooi er de kruimels over. Dit mogen dikkere en dunnere kruimels zijn, zorg gewoon dat je alles bedekt.
  1. Zet de taart dan nog eens 25 minuten in de oven van 180°C.
  1. AFKOELEN
  2. Haal de taart dan uit de oven en laat hem 10 minuutjes in de vorm afkoelen. Haal de ring dan voorzichtig van de cake en laat hem verder afkoelen op een rekje. Serveer als hij volledig is afgekoeld.

Liefs, Karolien

Filed Under: recepten, sweets Tagged With: appel, taart

« Kruidige pompoenwafels
A hug in a bun – oftewel kaneelrolletjes »
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hi there!

  • E-mailadres
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom op van Karolien! Hier deel ik met plezier receptjes, DIY’s en tips over hoe je de perfecte gastvrouw kan zijn. Nu en dan komt er ook eens iets voorbij over onze recente verbouwing of andere leuke dingen. Wil je graag iets vragen of iets bestellen? Mail me op karolien@vankarolien.be!

zoeken

Copyright © 2021 · by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress