Een angel food cake … dat klinkt toch ongelofelijk leuk, niet? Elke keer als ik hem op Pinterest tegen kwam was ik gefascineerd: door de naam, door de textuur én door het feit dat er 12 (!) eiwitten in het beslag moesten. Dat laatste hield me ook altijd tegen om hem eens een keer te proberen. Want hallo, wanneer heb je 12 eiwitten over? Maar toen ik onlangs op het werk verse mayonaise maakte en ik een bakje eiwitten overhield wat anders toch in de vuilbak belande, vond ik het tijd om het eens uit te proberen …
Deze cake valt met niets te vergelijken eigenlijk, toch niets wat ik ken. De textuur is sponzig, luchtig en toch stevig. De smaak kan ik eigenlijk helemaal niet omschrijven, maar een ei-smaak heb je wel een beetje (zoals bij eierkoeken).
Zoals je op de foto ziet is mijn cake een beetje ingedeukt aan de zijkantjes (mijn cheesecake heeft dat ook wel ooit), maar ik heb eigenlijk geen idee waardoor dat komt. De blog waarvan het receptje komt was wel erg streng over de bakvorm, blijkbaar bestaat er in Amerika een ‘angel food cake pan’. Maar dat had ik uiteraard niet. Ik maakte hem in een springvormpje!
Als ik dit cakeje nog eens maak, dan smeer ik ook wat frosting tussen de lagen (zoals deze bijvoorbeeld).
Zin gekregen om het receptje eens uit te proberen en geen idee waar je met je eigelen naartoe moet? Maak er advocaat van :)
- CAKE
- 12 eiwitten (ongeveer 396 gram)
- Scheutje azijn
- Snufje zout
- 135 gram gezeefde bloem
- 130 gram suiker + 130 gram suiker
- 2 eetlepels vanille extract
- FROSTING
- 140 gram room
- 2 eetlepels roomkaas
- 130 gram bloemsuiker
- 1 eetlepel vanille extract
- 1 eetlepel honing
- 2 nectarines, in plakjes (of een ander fruit naar keuze)
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Doe de eiwitten samen met de azijn en het zout in een kom. Mix tot je eiwitten fluffy zijn. Doe er dan beetje bij beetje de eerste 130 gram suiker bij.
- Zeef de bloem en doe er de andere 130 gram suiker bij. Doe dit mengsel dan lepel per lepel bij het eiwitmengsel. Als alles goed gemengd is doe je er het vanille extract bij.
- Beleg een springvorm met bakpapier (zowel de bodem als de zijkantjes). Stort het beslag in de bakvorm en smeer het een beetje plat.
- Zet de cake dan 30 tot 40 minuten in de oven. Steek er dan een prikkertje in om te kijken of hij gaar is (als er geen deeg meer aan hangt) en laat de cake dan eventjes afkoelen in de vorm. Haal hem dan uit de vorm en laat hem verder afkoelen (ik liet hem een nachtje staan).
- Maak dan je frosting: doe de room met de suiker en vanille in een kom en meng tot het al een beetje stevig is. Doe er dan de roomkaas bij en meng verder. Als laatste de honing.
- Het mengsel moet niet helemaal stevig zijn, een beetje lobbig is voldoende. Schik er dan het fruit over.
Liefs, Karolien
Geef een reactie