Luchtige taart met amandel, mascarponefrosting en een vulling van appeltjes
 
 
Ingredients
  • CAKE
  • 6 eitjes
  • snufje zout
  • 180 gram suiker
  • 35 gram amandelmeel
  • 100 gram tarwebloem
  • 45 gram maiszetmeel (type maizena)
  • 45 gram boter
  • APPELVULLING
  • 4 appels
  • 4 el bruine suiker
  • 1 tl kaneel
  • 1 el boter
  • 1 scheutje rum
  • Sap van een halve citroen
  • FROSTING
  • 250 gram mascarpone
  • 75 gram volle room
  • 125 gram bloemsuiker
Instructions
  1. CAKE
  2. Verwarm de oven voor op 190°C.
  3. Doe de 6 eierdooiers in 1 kom en de 6 eiwitten in een andere kom.
  4. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf, zet aan de kant.
  5. Doe de suiker bij de eigelen en klop tot een lichter en luchtig geheel.
  6. Smet intussen de boter in een pannetje, laat afkoelen.
  7. In een andere kom zeef je de amandelmeel, bloem en maizena. Dit meng je onder het eiergeelmengsel met een pannenlekker (niet mixen, rustig 'scheppen').
  8. Dan 'vouw' je de stijve eiwitten onder dit mengsel. Weer niet mixen, maar rustig onder elkaar scheppen zodat er voldoende lucht in blijft zitten. Als laatste giet je de gesmolten maar afgekoelde boter langs de zijkant in de kom en schep je nog eens een paar keer tot die eronder gemengd is.
  9. Verdeel het beslag over 2 bakvormen van 18cm doorsnede en bak ze 30 minuten op 190°C.
  10. Laat afkoelen.
  11. APPELVULLING
  12. Schil de appels en snijd ze in grote stukken. Doe samen met de andere ingrediënten in een kookpot en zet op een laag vuurtje tot je een soort compote krijgt. Ik kook het niet helemaal plat maar zorg dat er nog stukken in blijven zitten, heb je liever compote dan kan je wat langer doorkoken.
  13. Laat afkoelen.
  14. FROSTING
  15. Doe alle ingrediënten in een kom en klop tot het stijf is.
  16. SAMENSTELLEN
  17. Als alles klaar en afgekoeld is, kan je samenstellen.
  18. Snijd de cakes recht af (ik snijd een stukje van de bovenkant af) en leg 1 cake op een bord, smeer er een dikke laag frosting op, vul met de appelvulling en leg er de 2e cake op. Herhaal met de frosting en eventueel met de rest van de appelvulling of andere versiering. Laat opstijven in de koelkast.
Recipe by ... van karolien at http://www.vankarolien.be/recepten/luchtige-taart-met-amandel-mascarponefrosting-en-een-vulling-van-appeltjes/