Kaneeltaart met gezouten karamel drip
 
 
Er is ruim voldoende karamelsaus om over de taart te gebruiken. Gebruik de overige saus gerust over vanille ijs of over anders lekkers :-)
Ingredients
  • CAKE
  • 480 gram zelfrijzende bloem
  • ½ tl baksoda
  • 3 tl kaneel
  • Snuf zout
  • 225 gram zachte boter
  • 300 gram bruine suiker
  • 240 ml karnemelk
  • 5 eitjes
  • 1 tl vanille extract
  • FROSTING
  • 300 gram mascarpone
  • 150 gram room
  • 150 gram bloemsuiker
  • 1 tl amandelextract
  • 1 tl kaneel
  • (suikerwater voor de afwerking)
  • KARAMEL
  • 250 gram suiker
  • 250 gram room
  • 50 gram boter
  • Zout naar smaak
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Doe de bloem, soda, kaneel, zout, boter, suiker en de helft van de karnemelk in de mengkom en meng tot een ietwat kruimelig beslag. In een andere kom meng je de eitjes met de overige karnemelk en het vanille extract. Meng dit beslag onder het kruimelige deeg in 3 delen. Zorg dat je beslag goed gemengd is zonder klontertjes. Verdeel het beslag in 2 met bakpapier belegde springvormen van 20 cm. Bak de cakes +/- 50 minuten op 175°C.
  3. Laat de cakes afkoelen.
  4. Doe voor de frosting alle ingrediënten in een mengkom en klop tot je een stevige frosting hebt.
  5. Snijd de cakes doormidden, smeer er met behulp van een bakkwast wat suikerwater over (net voor je de frosting erop doet) en verdeel de frosting over de 4 lagen en werk af aan de buitenkant.Laat opstijven in de koelkast.
  6. Voor de karamel laat je de suiker in een pannetje smelten zonder er in te roeren. Je mag nu en dan wel eens met de pan 'wiegen'. Doe dit tot alle suiker is opgelost en het een amberkleur heeft. Warm in een andere pannetje de room op. ALs je suiker klaar is giet je VOORZICHTIG de room bij de karamel terwijl je roert. Dit is warm en als het spettert is het nog warmer, dus hier kan je niet voorzichtig genoeg zijn. Doe de boter erbij en zet eventueel nog even op het vuur om de boter te doen smelten. Voeg naar smaak zout toe en laat de saus afkoelen.
  7. Giet de ietwat afgekoelde saus over de taart en laat de saus wat 'drippen' langs de zijkant. Versier naar hartenlust.
Recipe by ... van karolien at http://www.vankarolien.be/recepten/kaneeltaart-met-gezouten-karamel-drip/