Donuts met verse vanille crème
 
 
Dit receptje is goed voor zo'n 8 gevulde en 8 niet gevulde donuts. Wil je graag alle donuts met vulling? Verdubbel dan het vanille crème receptje. Ik frituur in een grote kookpot i.p.v. in een frietpan.
Ingredients
  • DEEG
  • 50 gram suiker
  • 150 ml lauw water
  • 8 gram droge gist
  • 3 eitjes
  • 500 gram zelfrijzende bloem (+extra)
  • 2 eetlepels vanille extract
  • Snuf zout
  • 100 gram zachte boter
  • VANILLE CREME
  • 1 vanille stok
  • 500 ml volle melk
  • 4 eigelen
  • 100 gram suiker
  • 20 gram bloem
  • AFWERKING
  • 2 liter zonnebloemolie om te frituren
  • Bloemsuiker
  • (+ room, bloemsuiker, sprinkles en kleurstof voor de niet gevulde donuts)
Instructions
  1. DAG 1
  2. We beginnen met het deeg, denk eraan, dit moet een nachtje in de koelkast rusten.
  3. Doe de suiker met het water en de gist in een grote mengkom, zet 10 minuten aan de kant.
  4. Doe dan de eitjes, de bloem, het vanille extract en het zout bij het gistmengsel. Kneed goed door, voeg dan de boter blokje per blokje toe. Kneed tot je een glanzend deeg hebt. Voeg een beetje bloem toe als het blijft plakken.
  5. Laat het deeg dan ongeveer 2 uur rijzen of tot het verdubbeld is in volume. Kneed het dan nog eens door, leg het terug in een kom, dek af en laat een hele nacht in de koelast rijzen.
  6. Maak alvast je vanille crème klaar: doe hiervoor de melk in een pannetje, schraap het vanillestokje er in uit en gooi en stokje er dan ook nog bij. Laat de melk met de vanille er in trekken en breng het aan de kook. De ei gelen meng je met de bloem en suiker in een aparte kom. Als je melk kookt giet je een beetje van de melk bij het ei mengsel en klop je goed door. Doe er dan nog een beetje bij en klop weer goed door. Herhaal dit tot ongeveer de helft van de melk gemengd is bij het ei mengsel. Giet dan het mengsel bij de overige melk in de kookpot en breng aan de kook. Nu gaat je mengsel indikken. Als het de textuur van pudding heeft en goed heeft doorgekookt haal je het van het vuur af. Giet het over in een kom, dek het af met plastiek folie en laat afkoelen in de koelkast.
  7. DAG 2
  8. Haal het deeg uit de koelkast, duw het plat en verdeel het over stukken van 70gram. Voor de gevulde donuts rol je ze in mooie bolletjes, voor de gewone donuts rol je het deeg wat platter en steek je er met ronde uitsteekvormpjes donuts en donut holes uit. Leg alle deegbolletjes op een bakplaat met bakpapier en laat 2 uur rijzen tot alles verdubbeld is in grootte.
  9. Zet je pan op het vuur en verwarm de zonnebloemolie. Ik test met een klein beetje deeg of de olie heet is: begint het direct te pruttelen? Dan is het warm genoeg en kan je beginnen te frituren.
  10. Leg een paar stroken keukenpapier klaar om de gebakken donuts op te leggen, zo kan het overtollige vet er af en kunnen ze afkoelen.
  11. Als ze zijn afgekoeld doe je de vanillecrème in een spuitzak met een scherp spuitmondje en spuit je de crème zo in de donut. Werk af met een beetje poedersuiker. Bewaar de donuts in de koelkast en haal ze er even voor het serveren uit.
Recipe by ... van karolien at http://www.vankarolien.be/recepten/donuts-met-verse-vanille-creme/