Kerstbrood deluxe
 
 
Ingredients
  • BROOD
  • 350 gram bloem
  • 60 gram suiker
  • 7 gram gist
  • snufje zeezout
  • 1 theelepel kaneel
  • 80 gr gesmolten boter
  • 150 ml warme melk
  • 1 eitje
  • 3 eetlepels amaretto
  • 350 gram vulling (noten, rozijnen, cranberry's, amandelschilfers, …)
  • VULLING
  • 150 gram marsepein
  • 125 gram marsepein met chocolade
  • 1 eitje
  • 4 eetlepels bloem/rijstemeel/amandelmeel (wat je in huis hebt)
  • scheutje amaretto
Instructions
  1. Doe de bloem, de suiker, de gist, het zout en kaneel in een kom. Meng door elkaar.
  2. Doe hier de boter, de melk, het eitje en de amaretto bij. Meng goed tot een samenhangend geheel. Dit kan met de machine of met de hand (ik deed het eerst even in de machine en kneedde het verder met de hand).
  3. Het deeg is vrij plakkerig, maar dit mindert als je lang genoeg kneed. Je mag wat bloem toevoegen terwijl je kneed.
  4. Laat het deeg een uurtje afgedekt rijzen.
  5. Zoek intussen je vulling bij elkaar en zet aan de kant.
  6. Je 'amandelspijs' vulling maak je door alle ingrediënten (buiten de bloem) in de blender te doen en te mixen tot een gladder geheel. Dan voeg je lepel per lepel de bloem (of rijstemeel of amandelmeel, wat je hebt) toe om het wat steviger te maken. Dit is een behoorlijk plakkerig boeltje, je kan extra bloem of meel toevoegen, maar blijf proeven om smaakverandering te voorkomen.
  7. Probeer deze spijs tot een worst te draaien (bijvoorbeeld in een plastiek folie met bloem in) en leg in de koelkast.
  8. Als je deeg is gerezen stort je het op een bebloemd werkblad, sla je het een beetje plat en voeg je er de vulling aan toe. Kneed dit goed door tot alle rozijntjes en lekkernijen in het deeg zitten.
  9. Maak er dan een plat vierkant van en leg er de amandelcreatie tussen. Vouw je deeg dubbel zodat de vulling ongeveer in het midden van het brood zit. Vouw de zijkantjes dicht zodat de spijs volledig in je brood zit.
  10. Laat nog eens een uurtje afgedekt rijzen.
  11. Verwarm de oven voor op 200°C.
  12. Bak het broodje dan 30 minuutjes op 200°C.
  13. Laat het volledig afkoelen en bestuif dan royaal met bloemsuiker voor de echte Kerstlook!
Recipe by ... van karolien at http://www.vankarolien.be/recepten/kerstbrood-deluxe/